1

Градоначелник Ниша примио скауте

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са својим сарадницима у Градској кући угостио је делегацију коју је предводио председник европског скаунтског комитета, Кевин Камилијери.

Овом приликом градоначелник Дарко Булатовић истакао је да Град препознаје вредност и значај Савеза извиђача Града Ниша, те да ће учинити све да Савез убудуће заузме место које му у граду и припада. Кроз планско спровођење извиђачких активности стварају се морално осетљиве и друштвено одговорне личности чији капацитети могу бити од великог значаја за локалну и ширу заједницу. Рад извиђачких организација веома је битан у развоју интелектуалних, духовних и друштвених потенцијала младих људи, те ће стога њихово залагање у вођењу и одгајању омладине наилазити на подршку и помоћ локалне самоуправе, напоменуо је градоначелник Булатовић.

Током разовора истакнут је значај, успех и континуитет Савеза извиђача Града Ниша. Кроз 106 година дугу историју, Савезом извиђача Града Ниша прошло је више десетина хиљада младих људим који су – како истичу његови представници, „данас стручни, поштени и одговорни чланови наше заједнице, али је најважније да су остали добри људи.“

Председник европског скаутског комитета, Кевин Камилијери, похвалио је рад Савеза извиђача Града Ниша који са европским скаутским комитетом негује веома успешну и дугу сарадњу. Успех нишког Савеза извиђача истакла је и старешина Савеза извиђача Србије, Тања Јанковић. Ниш је један од најјачих извиђачких центара у Србији који је изнедрио много квалитетних кадрова неретко смештених на руководећим местима у Савезу извиђача Србије, напоменула је Тања Јанковић.
Уручена награда “Стеван Сремац”

Роман “Ако дуго гледаш у понор” Енеса Халиловића,награђен је престижном књижевном наградом “Стеван Сремац”.

Награђени роман,жири је оценио најбољим од приспелих кандидата и окарактерисао га као праву грчку трагедију на новопазарски начин.

Писац Енес Халиловић описао је животопис хероине Неире Бугарин пером умоченим у муку и пропаст родног краја.

Књига је написана без жеље да калкулише, или повлађује, без потребе да се на њеним страницама опроба ова или она литерарна стратегија. Сведочанство остављено у роману ”Ако дуго гледаш у понор” ту је да узбуди, потресе и наведе на размишљање.

Награду је у име Града Ниша писцу уручила већница Јелена Митровски.

Ово је друга нишка књижевна награда за овог писца, пошто је 2012. добио и награду ”Бранко Миљковић” за књигу ”Песме болести и здравља”
НИШКИ САЛОН 12/2

Чланица Градског већа за културу Јелена Митровски отворила је други по реду Нишки салон, значајну изложбу на којој је своје радове представило 12 уметника. Овом приликом Митровски је истакла да овакве културне манифестације представљају својеврсну потврду да наш град сигурним корацима афирмише савремене ликовне праксе.

„Култура је несумњиво најбољи и најлакши начин за комуникацију међу људима, а језик ликовне уметности универзалан је. Као локална самоуправа настојимо да негујемо уметност, да код младих подстичемо љубав према њој али и да, захваљујући културним догађајима попут овог, допремно до свих љубитеља уметности“, поручила је чланица Градског већа.

Она је додала да су уметници чији су радови изложени, квалитетом својих дела поставили снажан темељ за још амбициозније планове. „Ово је добар наговештај за дугу и успешну традицију Нишког салона. Као Град дајемо пуну подршку организацији једног оваквог догађаја и ја вам се још једном свима срдачно захваљујем и желим да ова, као и све наредне изложбе надмаши очекивања организатора“, закључила је Митровски.
АКАДЕМСКИ ХОР СКЦ УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ СЛАВИ 45.РОЂЕНДАН

Поводом 45 година од оснивања Академског хора Студентског културног центра Универзитета у Нишу, у среду 22. новембра у 19 часова у сали Официрског дома у Нишу биће одржан гала концерт „ХОРОВАЊЕ“ на коме ће, поред домаћина, наступити и Камерни хор Универзитета Адам Мицкиевич из Познања у Пољској, као и Гудачки оркестар Нишког симфонијског оркестра. Представнике Пољског хора, као и диригента из Еквадора, примила је чланица Градског већа за културу Јелена Митровски. Овом приликом Митровски је поручила да је концерт део пројекта који ће тек заживети и да ке од изузетног значаја, не само за Академски хор СКЦ-а и Универзитет, већ и за читав Град Ниш. Она је истакла да очекује да наредних година концерти овог типа трају и по неколико дана и нагласила да види могућност успостављања нових видова сарадње, будући да Ниш има дугу хорску традицију и хорски фестивал. Директорка СКЦ-а Драгана Петковић и диригент Академског хора СКЦ-а Зоран Станисављевић нагласили су да је за њих велика част што могу да угосте сетски признате хористе и диригенте и представе им културу Град Ниша.