ГРАД НИШ ПРЕДСТАВЉЕН НА КОНФЕРЕНЦИЈИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА У БОНУ

image_pdfimage_print

Годишња Конференција УН о климатским променама, одржана је ове године у бившој политичкој престоници Западне Немачке – Бону. Ово је један од највећих скупова под окриљем УН, који окупља представнике свих земаља чланица УН на највишем нивоу, представнике невладиног сектора и активисте. Главне теме овогодишње новембарске Конференције УН у Бону (COP23), биле су – нивои примене ранијих најважнијих споразума о климатским променама из Рија, Кјота и Париза, као и најновији изазови који укључују екстремне догађаје попут великих пожара, поплава, олуја и тропских врућина.

Оно што је значајно за град Ниш, то је да су први пут, од како се одржавају Конференције УН о климатским променама, равноправно учешће узели и представници региона и лидери локалних самоуправа широм света, у оквиру посебног Климатског Самита локалних и регионалних лидера, као званичног дела COP23. Председник Скупштине Града Ниша, мр Раде Рајковић, на позив градоначелника Бона, а као представник Политичког комитета Савета европских општина и региона, учествовао је на Конференцији и Самиту од 11. до 13. новембра и он је уједно био и једини представник из Србије и региона.

Активности на Самиту укључивале су званични и нeформали део, а кључна тема разговора се односила на смањење количине угљен-диоксида у атмосфери, који се углавном ослобађа сагоревањем угља и нафте. Истраживања указују да би повећање просечне температуре ваздуха од преко 2 целзијуса у наредним годинама, довело до катастрофалних последица и негативних промена климе.

На Самиту, на коме је учествовало преко 1000 делегата и преко 330 политичких лидера из преко 80 земаља у свету, председник Скупштине Града Ниша је током свог обраћања, и у разговорима са градоначелницима из неколико десетина градова са готово свих континената, заузео став да је Град Ниш спреман да се ухвати у коштац са климатским променама и да ће се постепено предузимати сви неопходни кораци, како би се повећала енергетска ефикасност и обезбедила одрживост енергетског система у граду. То је једино могуће кроз енергетске пројекте, који би доприносили знатном смањењу емисије издувних гасова, а са циљем да град Ниш иновативним технологијама у овој области постане пионир у заштити климе и животне средине у региону.

Председник Рајковић је на Смиту изјавио да „Град Ниш има могућности да побољша енергетску ефикасност и повећа коришћење обновљивих извора енергије, што подразумева уштеду енергије, увођење чистијих и обновљивих извора енергије, рециклажу и пречишћавање вода, електрификацију јавног превоза, штедљиву јавну расвету и остале превентивне, практичне моделе за еколошки чистију средину. Све то може бити постигнуто кроз међународне форуме, размену искустава и пројектно финансирање“, казао је председник у свом обраћању.

О овим и сличним проблемима, који се тичу једне од највећих претњи човечанству – климатских промена, Рајковић је разговарао и током билатералних сусрета са својим колегама на маргинама Самита. О спремности Града Ниша да се суочи са климатским променама и о конкретној сарадњи са осталим градовима и државама, председник Скупштине је, између осталог, разговарао и са гуверенером Калифорније Џеријем Брауном, градоначелником Хирошиме Мацуи Казумијем, градоначелником Бона Ашоком Сирдхараном, специјалним представником Краљевине Мароко у УН, Хакимом ел Хаитеом, као и са другим многобројним политичким лидерима и стручњацима за ову област из Африке, САД, Азије и Европе.

Специјални говорници на Самиту били су и председник светског лидера у истраживању соларне енергије „Солар Импулса“ Бертранд Пикард, као и бивши гувернер Калифорније, а сада председник организације за борбу против климатских промена Р20 – Арнолд Шварценегер.

You may also like...