1

Конференција за јавност поводом изласка из штампе другог тома Сабраних дела Бранка Миљковића

Поводом изласка из штампе другог тома „Сабраних дела“ Бранка Миљковића, под називом „Поезија II”.  Град Ниш и Нишки културни центар организoвали су  отворену конференцију за медије и јавност.

Књижевни и културолошки значај, како за Ниш тако и за српску културу, новог издања „Сабраних дела“ Бранка Миљковића огледа се у томе што ће то бити прво издање комплетног опуса Бранка Миљковић после 1972. и тадашњих „Сабраних дела“ у издању „Градине“. Ново издање „Сабраних дела“ Бранка Миљковића ће се појавити у 6 књига, од којих су се две већ појавила из штампе. Томови ће обухватити целокупну поезију Бранка Миљковића, његову преводилачку, критичарску и есејистичку делатност, као и теоријско-критичарски том и том документарне грађе.

Овај изузетан културни подухват је званично започет фебруара 2015. године, потписивањем протокола о објављивању Сабраних дела Бранка Миљковића између Града Ниша, Филозофског факултета, Народног музеја, Народне библиотеке и Нишког културног центра, као извршног издавача.

У оквиру конференције одржан је  и уметнички програм, посвећен Бранку Миљковићу. У њему је учествовао глумац Милош Унић, музичар и сликар Владимир Црномарковић ,а ексклузивно је приказан део до сада непознатог видео записа, који приказује сусрет Драгише Миљковића, стрица Бранка Миљковића, са великим француским писцем Аленом Боскеом. Повод тог сусрета одржаног крајем осамдесетих године у Паризу је био управо Бранко Миљковић и његова поезија.




„Друштвени оквири дијабетеса“

Поводом 14.новембра Дана борбе против дијабетеса у Градској кући у Нишу одржан је округли сто на тему Друштвени оквири дијабетеса.

Организатор округлог стола је Еберс асоцијација ,а учешће су узели представници релевантних здравствених установа и Града Ниша.

Главне теме овог скупа биле су исхрана,као ризик за појаву дијабетеса код школске деце и младих као и одговори на питање,колико заправо бринемо о исхрани најмлађих нараштаја.

Посебно су важни социјални аспекти ове болести ,где локална заједница може да помогне пружањем логистичке и финансијске помоћи оболелима.На округлом столу било је речи и о радном ангажовању особа  са инвалидношћу услед дијабетеса,као и о доступности услуга здравственог и других сектора особама са овом болешћу.




Дан примирја у Првом светском рату

Дан примирја обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у Француској потписано примирје у Првом светском рату. На овом гробљу почива преко 2500 српских и енглеских војника који су своје животе дали у Великом рату. На једном делу сахрањивани су и војници Аустро-Угарске.

На Војничком гробљу у Нишу, овим поводом , положени су венци на спомен-костурницу у српском делу гробља и на спомен обележје где су сахрањени британски војници и одата пошта погинулима и жртвама рата.

На Делијском вису сахрањивани су и оболели од пегавог тифуса 1914. и 1915. године који су лечени у нишкој Војној болници. Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.