Koncert srpsko-švedske muzike

image_pdfimage_print

U Gradskoj kući održan je  koncert koji je priredila Švedska ambasada u Srbiji , a povodom važnog jubileja – stotinu godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Švedske i Srbije.

Interesantno je da kroz sva dešavanja koja su obeležila XX vek, dve zemlje nikad nisu prekidale diplomatske odnose.

„Ne samo diplomatski već  i generalno gledano ostali bilateralni odnosi Švedske i Srbije dobri su i prijateljski i uveren sam da godine odlične saradnje tek predstoje. Obostrana je želja da  dve zemlje ulaze u drugi vek diplomatskih odnosa odlučne da nastave dobru saradnju i još više učvrste stabilne odnose,“rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović na svečanosti i dodao da je „za nas  veoma važno da Švedska snažno podržava Srbiju ka članstvu u Evropskoj uniji , a ono što je posebno značajno za nas  je podatak da  je od  2001. godine Vlada Švedske  kroz Agenciju za razvojnu pomoć  Srbiji donirala oko 200 miliona evra“.

Prisutne je pozdravio i ambasador Švedske njegova ekselencija Jan Lundin , a zatim je održan koncert srpsko-švedske muzike na kome su nastupili dueti na klaviru i flauti ,koji su izveli dela nekoliko švedskih i srpskih kompozitora.

Možda Vas zanima i sledeće...