100 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Шведске

image_pdfimage_print

Поводом обележавања 100 година од успостављања дипломатских односа између Србије И Шведске, у Нишу борави његова екселенција амбасадор Јан Лундин.

Србија И Шведска имају одличне дипломатске односе , а велики број наших људи негде око 130 хиљада живи у управо у Шведској.

У Градској кући приређен је пријем за госте из Шведске, а затим је И приказан филм о донацијама ове скандинавске земље у еколошки прихватљиве пројекте који се реализују у Србији.

“Као развијена ,али пре свега одговорна земља Шведска помаже Србији у настојањима да се интегрише у европску унију , а многи пројекти од значаја за модернизацију инфраструктуре подржани су од стране Шведске.

Данас ћемо видети  филм о томе на који начин су се наши пријатељи из Шведске укључили у пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Нишу.

Србија је на зачељу Европе јер се у целој земљи пречишћава само 5 до 10 % отпадних вода.Желимо да управо из Ниша уз помоћ  Шведске  променимо овај тренд И покушамо да решимо веома битан комунални ,али И еколошки проблем.

Тај посао није лак, а ни јефтин и зато је најбоље учити из примера добре праксе других земаља које су успеле да предузму потребне мере за постизање еколошких стандарда.У Граду који броји преко 300 хиљада људи овакав пројекат  има дугорочно гледано историјски значај” рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић .

У Нишу, који ће међу првима у Србији почети управљање отпадним водама, у оквиру овог пројекта градиће се шест нових и великих инфраструктурних постројења. Изградња првих планирана је већ крајем 2018. и почетком 2019. године.

У наредне две године у Нишу ће почети реализација великог пројекта сакупљања и прераде отпадних вода. Уз несебичну помоћ амбасадора Шведске његове екселенције господина Јана Лундина руководство града потписало је меморандум са Министарством пољопривреде и заштите животне средине Србије, који означава почетак припрема техничке документације за спровођење овог великог пројекта.

Вечерас у 18  30 у холу Градске куће биће уприличен И мини концерт који организује амбасада Шведске.

You may also like...