Пријем за студенте из Бањалуке

image_pdfimage_print

У холу Градске куће  приређен je пријем за студенте из Бањалуке који су у посети нишком Филозофском факултету. Њих је примио и у име града поздравио заменик градоначелника Милош Банђур.

“ Град Ниш и град Бањалука су два битна регионална центра , две темељне тачке , нека врста западне и јужне и источне одбрамбене линије “, рекао је заменик градоначелника Ниша.

Говорећи о садашњем тренутку он је истакао актуелне инвестиције у граду  изградњу фабрика али И научно технолошког  парка “ који ће бити највећи после београдског “, рекао је Банђур

“Лепо је кад два универзитета , два филозофска факултета , два млада факултета развијају сарадњу. Наш је основан 1971, њихов 1994.  Они су били матица из којих су настали неки други факултети а они су задржали неке основне делатности у програму филозофског факултета.  Лепо је то да се људи са две потпуно крајње стране српског националног простора посећују, друже, размењују искуства . И Ниш И Бањалука су значајни градови у сваком погледу , геостратешком,  политичком. Бања Лука је нека врста западне капије одбране српског националног простора, Ниш је у овом тренутку И овој ситуацији јужна И источна капија . Влада републике Србије И Влада републике Српске посвећују велику пажњу развоју та два битна центра. Лепо је да се људи та два града друже, размењују искуства у области наставе, у области студенског стандарда , начина И методологије извођење наставе И предавања, али И да упознају једни друге И знаменитости оба града .

Срђа Прерадовић са Филозофсаког факултета из Бањалуке захвалио се на добродошлици у име својих педесетак колега који су у посети Нишу. “Неки, као што сам И ја су већ трећи пут у Нишу а за све колеге сам сигураб да ће се осећати И сад али И сваки следећи пут , као што се ја осећам у Нишу. Ниш је пријатељсдки, братски град . Надам се да ће се наша сарадња наставити још дуго година”

За госте из Бања Луке предвиђен је пригодан програм који подразумева обилазак града И културно историјских споменика.

You may also like...