1

Пријем за рукометаше Железничара

У Градској кући одржан је пријем за рукометаше Железничара који у новој сезони крећу са наступима у Суперлиги Србије са жељом да се после стагнације екипа поново врати на пут успеха и оствари добар пласман у складу са реномеом овог трофејног клуба.

Рукометаше је примио градоначелник Дарко Булатовић који је истакао значај повратка “Жеље” у елитни ранг и пожелео пуно успеха  у периоду који је пред нама.

Капитен екипе Железничара уручио је дрес градоначелнику и заједно са својим саиграчима најавио велику борбу за бодове у оквиру елитног ранга домаћег првенства.




Патријарх александријски и све Африке Теодор Други обишао знаменитости града

Патријарх александријски и све Африке Теодор Други, током другог дана боравка у Нишу, присуствовао је литургији у Цркви Светог цара Константина и царице Јелене у Парку Светог Саве, обишао је споменик Ћеле-кула у присуству патријарха српског господина Иринеја, а затим и Призренску Богословију у Нишу.

Заменик градоначелника Ниша проф.др Милош Банђур уручио је патријарху Теодору статуу Цара Константина у знак поштовања са жељом да се поглавар православних верника у Африци сећа боравка у граду ,где је рођен овај велики владар.




Папа и патријарх александријски Теодор други у посети Нишкој епархији

Папа и патријарх александријски и све Африке Теодор Други који, после неколико деценија паузе,  од 22. септембра борави у посети  Српској православној цркви, стигао је у Ниш.

Овде је са патријархом српским Иринејем посетио  саборни храм и благословио вернике.  Њега је у Нишу очекао епископ нишки Арсеније, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, представници града, Војске Србије, градских установа и бројни верници.

Епископ нишки Арсеније је приликом дочека високог госта упознао са богатом историјом града и саборног храна који је симбол слободе и свеколиког васкрса српског народа. Он му је поклонио икону Светог цара Константина и царице Јелене.

Папа и Патријарх александријски и све Африке Теодор Други је поручио верницима у Саборном храму да се у Србији осећа као у својој земљи и да је то рекао и председнику Србије Александру Вучићу приликом њиховог сусрета. Обраћајући се верницима он им је поручио  да буду поносни на своју земљу и да воли Србију. ”Ваша отаџбина је благословена, земља хероја, оних који су се борили за мир и слободу”, рекао је том приликом и додао “ Моја је мисија да обилазим 54 земље, да рукополажем, да проповедам, да зидам школе и болнице” рекао је верницима.




Пријем за децу из Ниша која су победила на такмичењу “Србија у ритму Европе”

Амбасадор Републике Турске организовао је  у Кристалној дворани хотела Хајат у Београду пријем за децу из Ниша која су победила на такмичењу “Србија у ритму Европе”, као и за  пријатеље Амбасаде . На овај начин амбасадор је желео да награди пријатеље И децу учеснике која су у Сомбору представљала Турску 25. јуна на такмичењу “Србија у ритму Европе”.

Поздрављајући госте он је нагласио да му је веома драго што су Ниш и деца Ниша победила на овом престижном такмичењу, јер су представљала Турску.

“Морам да признам да је моја иницијална идеја била да вас окупим у својој кући, у резиденцији , да ту буде ова забава, да деца из Ниша буду моји годти, али нас је киша и ово превртљиво време спречило у томе. Драго ми је да смо се окупили. Уколико се питате откуд са нама деца из Ниша, подсетићу вас, а вероватно сви знате да постоји музичко такмичење које се зове “Србија у ритму Европе” тако да су ова деца на том такмичењу победила. Са нама су и председници и градоначелници градова који су учествовали на такмичењу”, рекао је амбасадор Турске у Београду –  Танџу Билгич је деци уручио пригодне поклоне а главни поклон тек следи  – пут у Турску.

Звезде вечери била су деца из Ниша који су пред аудиторијумом извела своју победничку композицију.

Градоначелник Сомбора предао је прелазни пехар “Србије у ритму Европе” већнику Бојану Крстићу који је у име града Ниша захвалио на пријему И обећао да ће Ниш бити добар домаћин такмићења наредне године које ће се одржати у граду победнику – Нишу. Уз обећање да, како је казао “бићемо добри домаћини, али и поред тога настојаћемо да задржимо овај пехар и да поново победимо”.




Футсал се враћа у Ниш

Репрезентативци Србије у малом фудбалу одржали су данас у Градској кући у Нишу конференцију за новинаре заједно са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем и најавили утакмицу против селекције Чешке за пласман на Европско првенство које се одржава у Словенији, у Љубљани. У првом колу квалификација Србија је савладала Пољску са 4:0, док су од актуелног првака, репрезентације Шпаније претрпели пораз. Наши футсалери већ су завршили пола посла јер су у првом мечу у Чешкој славили са 4:3. Градоначелник им је пожелео успешан боравак у Нишу, граду у коме се дефинитвно игра најбољи мали фудбал. Према очекивањима стручног штаба домаће селекције, меч против Чеха биће узбудљив и динамичан, али се надају да ће наши футсалери славити и победом у Нишу обезбедити учешће на Европском првенству у Љубљани.




ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 100. ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ ЛЕКАРКЕ И ХУМАНИТАРКЕ ЕЛСИ ИНГЛИС

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са својим сарадницима примио је данас у Градској кући праунука и још 13 чланова шире породице докторке Елси Инглис, хуманитарке из Шкотске која је се посебно истакла својим радом у оквиру шкотских војних болница у Србији у току Првог светског рата. Ове године обележава се 100.годишњица смрти докторке Инглис. Иначе, она је била прва жена која је добила највише српско одликовање-Орден белог орла. Својим радом показала је редак примерак хуманости у најтежим временима, а својим личним примером подстакла је долазак у Србију многих болничарки којих је давне 1915.на овим просторима било више од 600. Носилац је и ордена Светог Саве.




ЕКСПЕДИЦИЈА НА ФУЏИ ЗАВРШЕНА УСПЕШНО

Мирослав Докман, из нишког планинарског друштва „Преслап“ изнео је заставу Града Ниша на свету јапанску планину Фуџи и истакао је на врху Кенгамине(3776м), највишој тачки Фуџија и Јапана, уз сам вулкански кратер. По повратку из Јапана, Мирослава Докмана угостио је заменик градоначелника Милош Банђур који је изразио задовољство што је екпедиција била успешна и што се застава Ниша вијорила са највишег врха Јапана. Докман је пренео утиске са ове експедиције и истакао да ће и у наредним походима са поносом истицати градску заставу. Он је нагласио да временске прилике нису ишле на руку планинарима, али да је ипак боравак у Јапану био успешан и да су обавили оно због чега су и ишли на овај далек пут. Иначе, Фуџи је за Јапанце света планина, симболизује Јапан  и представља једно од најупечатљивијих места на нашој планети. Сваког лета више од 300 хиљада верника шинтоистичке и будистичке религије и планинара из Јапана и целог света иде у поход на планину Фуџи.




“У-НИ пракса 2017.”

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и члан Градског већа за омладину и спорт Бранислав Качар уручили су данас у Градској кући потврде о обављеној радној пракси у трајању од месец дана, августа 2017. године, у јавним предузећима, градским управама и службама, установама културе и спорта и градским општинама, без накнаде, студентима завршне године основних студија и студентима мастер студија високообразовних институција Универзитета у Нишу.

“У-НИ пракса 2017.” је замишљена као пројекат помоћи младим људима, да за време, и након свог студирања, месец дана раде у јавном сектору. Пружа могућност студентима да стекну искуство у различитим областима. Рад у јавном сектору је одлична прилика да се професионално развијају и стекну потребне вештине. Циљ праксе за студенте је стицање практичног стручног искуства у раду, прибављање Потврде о обављеној пракси коју издаје Град Ниш и Универзитет у Нишу, могућност добијања препоруке од стране институције у којој студент обавља праксу и могућност признавања праксе као додатне активности од стране образовних институција у виду 3 ЕСПБ бода. Послато је 34 пријаве студената, за 105 места за студенте (односно 59 различитих позиција)  у оквиру 20 институција Града Ниша, при чему је 31 студент започео и завршио праксу августа месеца. Сви практиканти и ментори су попунили евалуациони упитник праксе како би се дефинисале смернице за наредну годину.

У-Ни пракса је од стране практиканата који су били распоређени на неку од позција у институцијама јавног сектора, оцењена изузетно добро.

Циљ У-НИ праксе за наредни период је да се прошири и на приватни сектор.




КАРАВАН ИГРЕ У НИШУ ОД 22.СЕПТЕМБРА

Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Art Mentor из Луцерна и Министарства за државну управу и локалну самоуправу, отпочињу реализацију пројекта Караван игре. Покровитељ пројекта је премијерка Србије Ана Брнабић.

Циљ пројекта који почиње 22.септембра у Нишу је да кроз уметничке, креативне и едукативне, а пре свега интерактивне програме у 15 одабраних градова у Србији, представи и промовише уметничку игру. У периоду од септембра до децембра, пажња најшире културне јавности у Србији, пре свега младих људи и нове публике, биће фокусирана на уметничку дисциплину која се у свету препознаје као једна од најважнијих у области креативне индустрије и туризма, али и бенефита које доноси локалном становништву, од рада са децом и младима, анимирања нове позоришне публике, до програма рекреације и плесне терапије.

Идеја је да Каравн игре у сваком граду кроз тродневни програм понуди бројне активности, приближи класичан балет и савремену игру свим заинтересованим учесницима и посетиоцима, и истовремено понуди другачији културни садржај. У Нишу и другим градовима, пиблика свих генерација моћи ће да присуствује представама, да прати филмски програм и презентације, открива уметничке фотографије из савремених продукција, слуша предавања о историји игре, новим кореографским поставкама и сл. Најмлађи ће имати прилику да се укључе у практичне едукативне  радионице или мајсторске курсеве. Кроз овај интензивни програм сагледаће се ниво интересовања публике, могућност даљег укључивања талентоване деце у различите програме. Караван игре требало би да подстакне едукацију и стипендирање талената, укључи нову публику у праћење балета и савремене игре и истовремено подстакне локалне организације да развијају продукциону мрежу и поставе темеље креативних индустрија.

Сви програму су за публику бесплатни, а циљ је да тродневне активности у сваком од 15 изабраних градова, окупе минимум 3 000 посетилаца и учесника свих генерација.

КАРАВАН ИГРЕ У НИШУ (НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ)-ПРОГРАМ     Караван игре

 

22.09.

ФИЛМСКИ ПРОГРАМ

 

15 сати-Само када играм

17 сати-Играјмо

19 сати-Прва позиција

21 сат-Беле ноћи

 

23.09.

 

12 сати-отворени час балета, педагог Иванка Лукатели, примабалерина

14 сати-предавање Историја класичног балета, Мања Јанковић, саолисткиња балета

14.30 сати-отворени час балета за децу из Ниша, узраста од 5 до 12 година

16 сати-представа за децу Мали принц

16.30 сати- разгивор са децом и родитељима након представе, Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре

20 сати-Балетски гала концерт, наступају прваци Балета Народног позоришта из Београда, ученици Балетске школе Националне фондације за уметничку игру и ученоци Белетске школе Димитрије Парлић из Панчева

 

24.09.

 

11 сати-предавање Савремена игра и креативне индустрије, Аја Јунг

13 сати-отворени час савремене игре за децу из Ниша, узраста од 8 до 14 година

14 сати-отворени час савремене игре за децу из Ниша узраста од 14 до 18 година

16 сати-представа Часови игре за одрасле и напредне

18 сати-снимак представе 14.Београсдког фестивала игре

20 сати-снимак представе 14.Београдског фестивала игре




ПРИЈЕМ ЗА ОРТОПЕДЕ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и члан Градског већа за здравство Саша Живић примили су данас у Градској кући реномиране лекаре-ортопеде из Кине, Јапана, Јужне Кореје, Индије и Индонезије који на позив Клиничког центра бораве у Нишу и учесници су Симпозијума ортопеда о лечењу обољења и повреда рамена и лакта који се одржава у нашем граду. Поред ових светски признатих лекара, на симпозијуму ће учествовати и ортопеди из Србије и Македоније. Први пут у Нишу пре неколико дана обављена је и сложена операција рамена захваљујући искуству пренетом управо од гостију из далеких земаља. Ортопед Иван Мицић који је иначе боравио у Сеулу ради усавршавања управо је имао прилику да од ове групе лекара додатно усаврши своје знање. Према речима професора Минхо Џело из Јужне Кореје циљ њиховог боравка у Нишу је да са својим колегама поразговарају о новитетима у области ортопедије, тачније у области лечења повреда рамена и лакта која иначе и у развијеним земљама западне Европе може представљати непознаницу. Он је нагласио да ће се посебно осврнути на лечење повреда код старих и код спортиста. Такође, изразио је задовољство што су он и његове колеге у Нишу који претендује да постане озбиљан центар за лечење оваквих повреда.