KARAVAN IGRE U NIŠU OD 22.SEPTEMBRA

image_pdfimage_print

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, otpočinju realizaciju projekta Karavan igre. Pokrovitelj projekta je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Cilj projekta koji počinje 22.septembra u Nišu je da kroz umetničke, kreativne i edukativne, a pre svega interaktivne programe u 15 odabranih gradova u Srbiji, predstavi i promoviše umetničku igru. U periodu od septembra do decembra, pažnja najšire kulturne javnosti u Srbiji, pre svega mladih ljudi i nove publike, biće fokusirana na umetničku disciplinu koja se u svetu prepoznaje kao jedna od najvažnijih u oblasti kreativne industrije i turizma, ali i benefita koje donosi lokalnom stanovništvu, od rada sa decom i mladima, animiranja nove pozorišne publike, do programa rekreacije i plesne terapije.

Ideja je da Karavn igre u svakom gradu kroz trodnevni program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima, i istovremeno ponudi drugačiji kulturni sadržaj. U Nišu i drugim gradovima, piblika svih generacija moći će da prisustvuje predstavama, da prati filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama i sl. Najmlađi će imati priliku da se uključe u praktične edukativne  radionice ili majstorske kurseve. Kroz ovaj intenzivni program sagledaće se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite programe. Karavan igre trebalo bi da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre i istovremeno podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija.

Svi programu su za publiku besplatni, a cilj je da trodnevne aktivnosti u svakom od 15 izabranih gradova, okupe minimum 3 000 posetilaca i učesnika svih generacija.

KARAVAN IGRE U NIŠU (NARODNO POZORIŠTE)-PROGRAM     Karavan igre

 

22.09.

FILMSKI PROGRAM

 

15 sati-Samo kada igram

17 sati-Igrajmo

19 sati-Prva pozicija

21 sat-Bele noći

 

23.09.

 

12 sati-otvoreni čas baleta, pedagog Ivanka Lukateli, primabalerina

14 sati-predavanje Istorija klasičnog baleta, Manja Janković, saolistkinja baleta

14.30 sati-otvoreni čas baleta za decu iz Niša, uzrasta od 5 do 12 godina

16 sati-predstava za decu Mali princ

16.30 sati- razgivor sa decom i roditeljima nakon predstave, Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre

20 sati-Baletski gala koncert, nastupaju prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenoci Beletske škole Dimitrije Parlić iz Pančeva

 

24.09.

 

11 sati-predavanje Savremena igra i kreativne industrije, Aja Jung

13 sati-otvoreni čas savremene igre za decu iz Niša, uzrasta od 8 do 14 godina

14 sati-otvoreni čas savremene igre za decu iz Niša uzrasta od 14 do 18 godina

16 sati-predstava Časovi igre za odrasle i napredne

18 sati-snimak predstave 14.Beograsdkog festivala igre

20 sati-snimak predstave 14.Beogradskog festivala igre

Možda Vas zanima i sledeće...