UČESNICI LIKOVNE KOLONIJE U SIĆEVU U GRADSKOJ KUĆI

image_pdfimage_print

Učesnici 52. Likovne kolonije u Sićevu posetili su danas Gradsku kuću u Nišu, gde su im domaćini bili gradonačelnik Niša Darko Bulatović i članica Gradskog veća zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.

Gradonačelnik Darko Bulatović poželeo je dobrodošlicu gostima i osvrnuo se na veliki značaj same kolonije, koja predstavlja svojevrsni brend Niša a to je zaslužila svojim postojanjem dužim od pola veka. On je naglasio da će izgradnja auto-puta i udaljavanje saobraćaja, učiniti da taj kraj sačuva svoju prirodu i lepotu, koju umetinici već jedan vek prenose na svoja platna.

Članica Gradskog veća Jelena Mitrovski izrazila je veliko zadovoljstvo brojem učesnika ovogodišnje kolonije i poželela umetnicima brz povratak u Niš u nadi da će tada imati još bolje uslove za svoj stvaralački rad. Učesnici su preneli utiske iz Sićeva i posebno naglasili da je kvalitet umetničkih dela koja ovde nastaju na izuzetnom nivou i da zaslužuju da u Sićevu postoji stalna postavka koju će ljubitelji umetnosti moći da vide kad god požele.

Likovnu koloniju u Sićev je inače osnovala 1905. godine očarana lepotom Sićevačke klisure, srpska slikarka Nadežda Petrović i još tada okupila svoje slovenačke i hrvatske kolege.

Možda Vas zanima i sledeće...