1

ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА НОВАЦ ЗА 21 ОМЛАДИНСКИ ПРОЈЕКАТ

На јавни конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката за младе ове године поднето је 47 пријава пројеката од којих 2 пројекта нису испунила административно-техничке услове. Од 45 оцењиваних и бодованих пројеката, Комисија је донела одлуку да се из буџета Града Ниша, са позиције Службе за послове градоначелника-Канцеларије за младе и Секретаријата за омладину и спорт финансира 21 пројекат и то у укупном износу од 3,5 милиона динара, речено је данас приликом уручења уговора организацијама чији ће се пројекти финансирати из градског буџета. Конкурс је био распиан за пројекте из области које су дефинисане Стратегијом за бригу о младима Града Ниша 2015-2020 и Локалним акционим планом за младе Града Ниша који прати овај стратешки документ. Области којима је на конкурсу даван приоритет су информисање, запошљавање и безбедност младих у Нишу.

„Као и до сада, Град Ниш наставља да води активну омладинску политику која има за циљ побољшање положаја младих људи у Граду и стварање услова за њихов рад, усавршавање и запошљавање. Млади представљају значајан чинилац нашега друштва и мора им се посветити озбиљна пажња, што Град интензивно и ради, како кроз финансирање омладинских пројеката, тако и кроз стварање неопходних услова да се у Нишу развија наука и да се њоме млади људи баве управо овде. Град је увек подржавао, и наставиће да пружа помоћ и подршку и у наредном периоду младима- Наредне године ће буџет за омладинске пројекте бити 100 одсто већи него ове. Млади талентовани људи су драгоцен људски ресурс који треба представити и помоћи у сваком погледу како би остали у свом граду, у својој земљи и ту представили своје резултате. Брига о младима мора да буде системска и континуирана како бисмо унапредили њихов положај и обезбедили њихово активно учешће у друштву. Град управо то и ради како би омогућио да све већи број младих управо у Нишу гради своју каријеру и ствара своје породице“, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић на додели уговора о финансирању и суфинансирању пројеката за младе данас у Градској кући.
ОД 2018. ГРАД НЕЋЕ СУБВЕНЦИОНИСАТИ ПЛАТЕ НА АЕРОДРОМУ „КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ ПОСТАЈЕ САМООДРЖИВ“

Аеродром Константин Велики изашао је из кризе и „стоји на сопственим ногама“. Ово градско предузеће финансијски и пословно је опорављено и од следеће године више неће бити субвенционисано од Града. Од почетка 2018. године неће имати ни једно кредитно задужење и наредна година предстваља нову етапу у развоју нишке ваздушне луке, речено је на конференцији за новинаре у Градској кући где су предстваљени пословни резултати овог јавног предузећа у последње три године.

„Заједничким радом, пре свега државе, града и аеродрома дошли смо до оваквих резултата. Град од следеће године неће субвенционисати аеродром за плате и сталне трошкове као што је то сада, већ ће превасходно пружати подршку за инвестиције, проширење капацитета и стварање услова који овај аеродром могу учинити регионалним“, рекао је градоначелник Дарко Булатовић. До 2021. године у Аеродром ће бити уложено 20 милиона евра, од тога чак 12 милиона уложиће држава. Улагаће се у проширење аеродромске зграде која ће бити три пута већа него сада.  Очекује се да у току ове године буде завршена инсталација АЛС система у вредности од око два милиона евра, прилазна светла и занављање опреме. Од почетка године кроз нишки аеродром прошло је 207 000 путника и у карго саобраћају превезено је две хиљаде тона робе. План за ову годину је 330 000 путника, у 2018 .се очекује 400 000, док је пројектована цифра за 2021.чак 650 000 путника.