1

Потисан уговор и постављен камен темељац за изградњу фабрике “Цумтобела” у Нишу

У присуству председника Србије Александра Вучића и градоначелника Ниша Дарка Булатовића, министар привреде у Влади Републике Србије Горан Кнежевић и представник  аустријске компаније Цумтобел потписали су  уговор о изградњи фабрике ове компаније у Нишу.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је веома срећан што је потписан уговор са компанијом Цумтобел и што таква инвестиција долази у Ниш.
“Посебно сам срећан да је уговор потписан и да идемо одмах на полагање камента темељца. Оно што је врло важно је да ће први производи угледати светлост дана у мају следеће године”, рекао  је Вучић.

Реч је о инвестицији од 30,6 милиона евра у фабрику за производњу ЛЕД расвете, која ће запослити 1.100 радника.

Субвенција владе износи осам милиона евра, казао је Вучић и додао да су неистинити наводи који су се појавили у јавности да ће влада давати 50.000 евра по запосленом.

У наредне две и по финансијске године, фабрика ће се градити на локацији у јужној индустријској зони Ниша, а када буде завршена покриваће површину од 40.000 квадратних метара.

Први производи, како је најављено, изаћи ће у финансијској 2018/19. године, а потпуни завршетак објекта очекује се у периоду од две и по године.

Цумтобел група има 13 фабрика и продавница у скоро 90 земаља, у којима запошљава 6.562 радника.

После протоколарног дела делегације су посетиле локацију где ће бити изграђена фабрика, а председник Вучић заједно са директором Цумтобела Улрихом Шумахером и градоначелником Ниша Дарком Булатовићем положио камен темељац  новог постројења.