Prezentacija pećine Balanica

image_pdfimage_print

U Sićevu je održana prezentacija pećine Balanica kojoj je prisustvovao gradonačelnik Niša Darko Bulatović i članovi gradskog veća.

U Balanici, pećini u Sićevačkoj klisuri, pre sedam godina pronađen je fosil pretka današnjeg čoveka, za koji su laboratorije Univerziteta u Bordou i Kvebeku, u kanadskom Montrealu, potvrdile da je star pola miliona godina.

Otkriće su  objavili prestižni naučni časopisi Evolucija čoveka i Plus jedan. Mala Balanica je tako postala treći po starosti arheološki lokalitet u Evropi, na kojem su nedavno nastavljena istraživanja međunarodnog tima arheologa.

Pre arheologa ovuda su prošli tragači za zlatom, koji su uništili pojedine dokaze. Sada se ubrzano istražuju Mala i Velika Balanica u kojima je, osim vilice naših predaka, pronađeno mnogo životinjskih ostataka i kamenih alatki iz paleolita.

Za uređenje lokaliteta, koji je stariji od Krapine u Hrvatskoj i Petralone u Grčkoj, stručnjaci tvrde, da ne treba mnogo para. Dodatna prednost je što je ovo nalazište hominida u parku prirode, na putu ka Bugarskoj, dvadesetak kilometara od niškog aerodroma.

Možda Vas zanima i sledeće...