Презентација пећине Баланица

image_pdfimage_print

У Сићеву је одржана презентација пећине Баланица којој је присуствовао градоначелник Ниша Дарко Булатовић и чланови градског већа.

У Баланици, пећини у Сићевачкој клисури, пре седам година пронађен је фосил претка данашњег човека, за који су лабораторије Универзитета у Бордоу и Квебеку, у канадском Монтреалу, потврдиле да је стар пола милиона година.

Откриће су  објавили престижни научни часописи Еволуција човека и Плус један. Мала Баланица је тако постала трећи по старости археолошки локалитет у Европи, на којем су недавно настављена истраживања међународног тима археолога.

Пре археолога овуда су прошли трагачи за златом, који су уништили поједине доказе. Сада се убрзано истражују Мала и Велика Баланица у којима је, осим вилице наших предака, пронађено много животињских остатака и камених алатки из палеолита.

За уређење локалитета, који је старији од Крапине у Хрватској и Петралоне у Грчкој, стручњаци тврде, да не треба много пара. Додатна предност је што је ово налазиште хоминида у парку природе, на путу ка Бугарској, двадесетак километара од нишког аеродрома.

You may also like...