1

Стипендиje за младе спортисте

Младим нишким спортистима у Градској кући  данас су уручени уговори о стипендијама, чији је месечни износ 6000 динара и које представљају симболичан начин да се изрази захвалност талентованим спортистима, који у различитим дисциплинама бране боје овог града, али и наше земље.

Градоначелник Дарко Булатовић рекао је на свечаности да смо земља спорта и да то доказују резултати у многим спортовима.”Град Ниш препознаје потребе младих спортиста и жели да у складу са својим могућностима помогне даљем развоју   нишких талентованих спортиста”, рекао је градоначелник.

Укупно је уручено 56 стипендија и то на основу одлуке стручне комисије.




СРБИЈА У РИТМУ ЕВРОПЕ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ У НИШУ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и члан Градског већа за образовање Бојан Крстић приредили су пријем за нишку екупу која је први пут учествовала на манифестацији „Србија у ритму Европе“ и из Сомбора, где се ово такмичење одвијало минулог викенда, вратила се као победничка екипа.

Члан Градског већа Бојан Крстић који је био и члан жирија на овом такмичењу и у Сомбор путовао са такмичарима, каже да је ово било једно посебно искуство и да су младе Нишлије и Нишлијке, које су наступале представљајући Турску и певали на турском језику, одушевили публику и били најбољи, и по оценама жирија и по гласовима публике. Сања Крстић, учесница такмичења, рекла је да је за све њих велика част била да на овој манифестацији учествују и представљају свој град. Она је истакла да се посебно радује што су се са првог такмичења вратили као првопласирани.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић честитао је деци, али и њиховим родитељима и још једном захвалио некадашњем амбасадору Турске у Нишу Мустафа Кемалу Бозају који је предложио да деца из Ниша представљају Турску на овом такмичењу. Он се захвалио на подршци представницима медија који су, заједно са родитељима и градом, трудили се да на најбољи могући начин представе учешће нишке деце на овом такмичењу, захвалио је и онима који су смс порукама подржали Нишлије.




САОПШТЕЊЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА НИША

На основу члана 9. Одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите на територији Града Ниша, Штаб за ванредне ситуације, на седници одржаној  29.06. 2017. године, донео је следеће препоруке:

На основу метеоролошке ситуације и прогнозе за наредни период,због изузетно високих температура које могу изазвати поремећај у снабдевању водом на територији Града Ниша, у циљу предузимања превентивних и оперативних мера за редовно снабдевање водом и спречавање пожара услед сушног периода, као и ради заштите здравља и живота грађана, Штаб за ванредне ситуације Града Ниша обавештава грађане да ће у периоду од 30.06.2017 – 01.07.2017. год. од 1100 до 1600 часова цистерне са пијаћом водом бити постављене на следећим локацијама:

  • На Булеварској пијаци „Бошко Буха“.
  • На Трошаринској пијаци.
  • На локацији између Аутобуске станице и Тврђавске пијаце.

Такође, Штаб апелује на грађане да не троше воду из градског водовода за заливање башти, прање аутомобила и слично. Препоручује се грађанима и да без преке потребе не бораве на отвореном у периоду од 10:00 до 17:00 сати, а уколико је то нужно да обуку лагану одећу светлијих боја, од природних материјала, да користе отворену обућу, наочаре за сунце, шешире, капе и слично, да узимају више течности, конзумирају лаганију храну и избегавају кофеинске напитке и алкохолна пића. Истовремено, грађанима се препоручује и да редовно обављају вентилацију станова и других просторија у којима бораве, на природан или вештачки начин, а у случају употребе клима уређаја да исте подесе тако да разлика у температури ваздуха у средини у којој бораве не буде нижа више од 10 степени у односу на спољашњу температуру  ваздуха.




Реконструкција спортских терена у Нишкој бањи

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и градски већник Бранислав Качар обишли су данас спортске терене на локацији „Вртоп“ у Нишкој бањи где је у току реконструкција објеката који су подигнути почетком деведесетих година.
У току је комплетна реконструкција  мултифункционалног терена за мале спортове, тачније мали фудбал и кошарку, који ће бити пресвучен новим асфалтом, обележен и опремљен новим спортским имобилијаром. Поред овог терена ради се и игралиште за одбојку на песку  које ће бити једино таквог типа ван града, а биће реконструисан и терен са вештачком травом.
Одмах изнад овог објекта налазе се терени за тенис који су пресвучени новом шљаком и од почетка следеће недеље биће отворени за све љубитеље белог спорта.
Према речима већника Качара реконструкцијом ових терена  добијамо један модеран спортски комплекс који ће бити отворен за све грађане који ће садржаје моћи да користе бесплатно, а на основу распореда који ће правити запослени у Спортском савезу Града Ниша, који ће управљати радом ових терена.
Већник Качар окупљеним новинарима саопштио је и информацију да је правилник о расподели средстава спортским клубовима у граду на основу новог закона о спорту, оцењен као веома добар од стране ресорног министарства и да практично служи као модел другим локланим самоуправама у Србији. На основу новог правилника око 250 клубова у граду добиће средства за реализацију својих програма, а многи мањи клубови по први пут ће бити у ситуацији да за своје активности користе средства из буџета Града.



У ТОКУ РЕКОНСТРУКЦИЈА ТОПЛОВОДА У НИШУ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и члан Градског већа Милош Милошевић обишли су данас радове на замени топловода који се тренутно изводе на више локација у граду, у циљу припрема за нову грејну сезону. „Вредност инвестиције је 80 милиона динара, а 2 830 метара најугроженије топловодне мреже годинама уназад, са највећим губицима које смо имали, раде се јер је то неопходно да бисмо у наредну грејну сезону ушли потпуно спремни“, изјавио је приликом обиласка радова код ОШ Радоје Домановић и у улици генерала Милојка Лешјанина, Градоначелник Булатовић.Топлана ради на реконструкцији топловодне мреже и отклањању проблема на које смо указивали и ми као Градско веће и грађани. Градоначелник је рекао да топлана показује бригу о свом систему и ради на реконструкцији које 30 година није било. Иначе, према речима Драгише Николића, помоћника директора Градске топлане, тренутно се ради реконструкција 19 топловода, где се обавља демонтажа старих цеви и арматуре и монтажа нових, испутују стање топловода и др.




ДОДЕЉЕНЕ ВИДОВДАНСКЕ НАГРАДЕ

Ученицима који су у школској 2016/2017. освојили једно од мпрва три места на републичким и међународним такмичењеима, у клупској категорији или појединачно, данас су у Официрском дому у Нишу уручене новчане Видовданске награде и признања. Награде је уручио градоначелник Дарко Булатовић. Ове године чак 297 ученика освојили су престижне награде и показали да су понос Града Ниша и његова будућност. Према речима Градског већника за образовање Бојана Крстића који се у име града обратио присутнима, ова награда је подстицај за даљи рад и напредовање, а Град је ту да вредан рад и таленат препозна и награди. Иначе, ове награде додељују се традиционално сваке године.




НА ВИДОВДАН ПРЕ 80 ГОДИНА ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ОСЛОБОДИОЦИМА

На Видовдан, 28. јуна 1937. године у Нишу је, на Тргу Краља Милана, свечано откривен Споменик ослободиоцима Ниша, вајарско дело вајара из Загреба Антуна Августинчића, тачно 60 година накона ослобођења Ниша од Турака. Споменик је откривен и освештан уз велику свечаност у Нишу, пред 10 000 Нишлија и у присуству аутора, вајара Августинчића, а открио га је кнез намесник Павле Карађорђевић.

Тим поводом данас је градоначелник Ниша Дарко Булатовић са представницима Друштва за неговање слободарских традиција Србије-Ниш положио венац на Споменик ослободиоцима.

Иначе, овај споменик је израђен од црног мермера и састоји се од постоља са четири рељефа, на коме се налазе бронзане скулптуре са високим постаментом у чијем је доњем делу постављен сплет фигуралних композиција ратника у борби. На врху споменика се налази коњаник, који симболизује весника слободе – Моравац на коњу, у природној величини, који држи високо подигнуту леву руку, са заставом слободе у десној руци, на којој су утиснути иницијали „СССС“ који представљају слоган Само слога Србина спасава.

Ниже је фриз који представља борбу Стевана Синђелића на Чегру, а на северној страни Коле Рашић диже Нишлије на устанак. Источна и западна страна симболизују догађаје из периода од 1809. до 1918. Још ниже, налазе се четири рељефа: заклињање устаника К. Рашића са протом Петром Икономовићем 1874., затим улазак краља Милана и ослободилачке војске у Ниш 1877., заклетву Александра Карађорђевића, као регента на одлуку Народне скупштине у Нишу из 1914. године да  се рат води до ослобођења свих племена и уједињења свих Јужних Словена и улазак краља Петра и Краља Александра у Ниш са ослободилачком војском 29.09.1918.




„Умрежени за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији“

Ове године, први пут у Нишу, организује се Нишка недеља поноса, од 27. јуна до 2. јула. Идеја је да се промовише култура дијалога и толеранције, утиче на смањење дискриминације и хомофобије и повећа видљивост проблема са којима се ЛГБТ заједница свакодневно сусреће.У оквиру недеље поноса одржана је и конференција на тему“ Умрежени за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији“ где су активисти организација за заштиту људских права и представници надлежних институција разговарали о начинима за превазилажење дискриминације људи по питању сексуалног опредељења.

У име Града Ниша на скупу је говорио помоћник градоначелника проф.др Небојша Ранђеловић који је рекао да је град преко локалне мреже за борбу против дискриминације ЛГБТ популације,заједно са осталим институцијама  активно укључен у борбу против хомофобичних и дискриминаторних иступа појединаца или група.

“Ово за нас није само мртво слово на папиру или жеља да пратимо светске трендове када је ЛГБТ популација у питању ,већ желимо да се кроз дијалог и укључивање свих надлежних институција на локалном нивоу  и у пракси изборимо са сваким видом дискриминације,којом се крше основна права грађана“, рекао је  проф.Ранђеловић.




Видовданска академија

У порти Саборне цркве синоћ је одржана Видовданска акдемија у част Видовдана и ђака који су успешно завршили школску годину.
Свечаности је присуствовао и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, који је заједно са његовим преосвештенством владиком Теодосијем у Светосавском дому уручио награде најбољим ученицима. После ове доделе у порти Саборног храма одржана је традиционална академија, на којој је мотивациону беседу талентованим ученицима држао проф. Драгиша Бојовић из Центра за црквене студије.
Церемонији су присуствовали и председници градских општина, а општине Палилула и Пантелеј даривале су ученике генерације у основним школама са своје територије.




Отворене нове просториje удружења српско- руског пријатељства “Наисус”

Пројекти који се реализују у Нишу, као и економско и авио повезивање са Русијом и обрнуто, била су неке од тема састанка градоначелника Ниша Дарка Булатовића и амбасадора Руске Федерације Александра Васиљевича Чепурина, организованог у Градској кући. Такође, свечано је отворен и нови простор удружења српско – руског пријатељства Наисус, где је приређена и изложба о историјским догађајима везаним за два народа. У Официрском дому затим je уприличен мини саjaм руских националних пића.