1

У ТОКУ РЕКОНСТРУКЦИЈА ТОПЛОВОДА У НИШУ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и члан Градског већа Милош Милошевић обишли су данас радове на замени топловода који се тренутно изводе на више локација у граду, у циљу припрема за нову грејну сезону. „Вредност инвестиције је 80 милиона динара, а 2 830 метара најугроженије топловодне мреже годинама уназад, са највећим губицима које смо имали, раде се јер је то неопходно да бисмо у наредну грејну сезону ушли потпуно спремни“, изјавио је приликом обиласка радова код ОШ Радоје Домановић и у улици генерала Милојка Лешјанина, Градоначелник Булатовић.Топлана ради на реконструкцији топловодне мреже и отклањању проблема на које смо указивали и ми као Градско веће и грађани. Градоначелник је рекао да топлана показује бригу о свом систему и ради на реконструкцији које 30 година није било. Иначе, према речима Драгише Николића, помоћника директора Градске топлане, тренутно се ради реконструкција 19 топловода, где се обавља демонтажа старих цеви и арматуре и монтажа нових, испутују стање топловода и др.




ДОДЕЉЕНЕ ВИДОВДАНСКЕ НАГРАДЕ

Ученицима који су у школској 2016/2017. освојили једно од мпрва три места на републичким и међународним такмичењеима, у клупској категорији или појединачно, данас су у Официрском дому у Нишу уручене новчане Видовданске награде и признања. Награде је уручио градоначелник Дарко Булатовић. Ове године чак 297 ученика освојили су престижне награде и показали да су понос Града Ниша и његова будућност. Према речима Градског већника за образовање Бојана Крстића који се у име града обратио присутнима, ова награда је подстицај за даљи рад и напредовање, а Град је ту да вредан рад и таленат препозна и награди. Иначе, ове награде додељују се традиционално сваке године.




НА ВИДОВДАН ПРЕ 80 ГОДИНА ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ОСЛОБОДИОЦИМА

На Видовдан, 28. јуна 1937. године у Нишу је, на Тргу Краља Милана, свечано откривен Споменик ослободиоцима Ниша, вајарско дело вајара из Загреба Антуна Августинчића, тачно 60 година накона ослобођења Ниша од Турака. Споменик је откривен и освештан уз велику свечаност у Нишу, пред 10 000 Нишлија и у присуству аутора, вајара Августинчића, а открио га је кнез намесник Павле Карађорђевић.

Тим поводом данас је градоначелник Ниша Дарко Булатовић са представницима Друштва за неговање слободарских традиција Србије-Ниш положио венац на Споменик ослободиоцима.

Иначе, овај споменик је израђен од црног мермера и састоји се од постоља са четири рељефа, на коме се налазе бронзане скулптуре са високим постаментом у чијем је доњем делу постављен сплет фигуралних композиција ратника у борби. На врху споменика се налази коњаник, који симболизује весника слободе – Моравац на коњу, у природној величини, који држи високо подигнуту леву руку, са заставом слободе у десној руци, на којој су утиснути иницијали „СССС“ који представљају слоган Само слога Србина спасава.

Ниже је фриз који представља борбу Стевана Синђелића на Чегру, а на северној страни Коле Рашић диже Нишлије на устанак. Источна и западна страна симболизују догађаје из периода од 1809. до 1918. Још ниже, налазе се четири рељефа: заклињање устаника К. Рашића са протом Петром Икономовићем 1874., затим улазак краља Милана и ослободилачке војске у Ниш 1877., заклетву Александра Карађорђевића, као регента на одлуку Народне скупштине у Нишу из 1914. године да  се рат води до ослобођења свих племена и уједињења свих Јужних Словена и улазак краља Петра и Краља Александра у Ниш са ослободилачком војском 29.09.1918.




„Умрежени за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији“

Ове године, први пут у Нишу, организује се Нишка недеља поноса, од 27. јуна до 2. јула. Идеја је да се промовише култура дијалога и толеранције, утиче на смањење дискриминације и хомофобије и повећа видљивост проблема са којима се ЛГБТ заједница свакодневно сусреће.У оквиру недеље поноса одржана је и конференција на тему“ Умрежени за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији“ где су активисти организација за заштиту људских права и представници надлежних институција разговарали о начинима за превазилажење дискриминације људи по питању сексуалног опредељења.

У име Града Ниша на скупу је говорио помоћник градоначелника проф.др Небојша Ранђеловић који је рекао да је град преко локалне мреже за борбу против дискриминације ЛГБТ популације,заједно са осталим институцијама  активно укључен у борбу против хомофобичних и дискриминаторних иступа појединаца или група.

“Ово за нас није само мртво слово на папиру или жеља да пратимо светске трендове када је ЛГБТ популација у питању ,већ желимо да се кроз дијалог и укључивање свих надлежних институција на локалном нивоу  и у пракси изборимо са сваким видом дискриминације,којом се крше основна права грађана“, рекао је  проф.Ранђеловић.