1

208.година Чегарске битке

Град Ниш је свечаном церемонијом обележио 208. годишњицу Чегарске битке. У капели Ћеле куле свештенство нишке епархије одржало је помен чегарским јунацима, а код спомен комплекса изнад града, венце су положили представници града, министарства за рад и социјална питања, општине Пантелеј, војске, полиције.

Једна од већих битки између Срба устаника и Турака одиграла се пре више од два века. Вођа српске војске био је војвода Стеван Синђелић, а турску војску је у боју предводио Хуршид-паша. Око 40.000 Турака било је стационирано у нишкој Тврђави, док је малобројнија српска војска имала 18.000 људи.

Када су бројније турске снаге продрле у шанац Стеван Синђелић је пуцао из кубуре у магацин барута. Тада су настрадали сви српски војници и око 12.000 турских.




Помен чегарским jунацима

Поводом обележавања годишњице Битке на   у дворишту Ћеле-куле  служен је парастос страдалима српским јунацима.Велики број свештеника епархије нишке најпре је служио Свету литургију у порти здања Ћеле куле ,а затим је служен парастос.

Прво обележје места на коме је била Чегарска битка подигнуто је 4. јула 1878. године са натписом: “Војводи Стевану Синђелићу и његовим неумрлим јунацима, који овде славно изгибоше 19. маја 1809. године нападајући Ниш. Књаз Милан М. Обреновић ИВ и његова храбра војска покајаше их 29. децембра 1877. године освојивши Ниш.” Данашњи споменик у облику куле – симбола војног утврђења – подигнут је поводом педесетогодишњице ослобођења Ниша од Турака 1. јуна 1927. године. У полукружној ниши споменика на Чегру постављено је 1938. године бронзано попрсије Стевана Синђелића.