1

ПЕТОГОДИШЊИЦА СРПСКО-РУСКОГ ХУМАНИТАРНОГ ЦЕНТРА

Председник Скупштине Града Ниша мр Раде Рајковић присуствовао је данашњем обележавању петогодишњице постојања и рада Српско-руског хуманитарног центра (СРХЦ) у Нишу, поводом чега је организован међународни форум са гостима из Руске Федерације, Јерменије, Македоније, БиХ и Мађарске.

Српско-руски хуманитарни центар је међувладина хуманитарна непрофитна организација, са седиштем у Нишу, настала на основу Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације 25. априла 2012. године, са циљем да обезбеди хуманитарно реаговање у ванредним ситуацијама на територији Републике Србије и других балканских земаља. Задаци овог, по својим циљевима јединственог центра, су спречавање и уклањање ванредних ситуација, пружање хуманитарне помоћи настрадалима, обука стручњака, тестирање савремених ватрогасних и спасилачких средстава, реализација заједничких пројеката на територији Републике Србије и других балканских земаља.

Центар је до сада учествовао у пружању помоћи и уклањању ванредних ситуација на територији Републике Србије, Албаније, Босне и Херцеговине и Словеније.

Данашњем скупу присуствовали су званичници руске и српске владе, заменик министра за ванредне ситуације РФ – Олег Баженов, министар у влади РС – Александар Вулин, као и начелник Сектора за ванредне ситуације МУП – Предраг Марић.