NOSIOCI DUALNOG OBRAZOVANJA

image_pdfimage_print

Udruženje samostalnih zanatlija i preduzetnika Niša, treba da ima ključnu ulogu u realizaciji projekta dualnog obrazovanja i bude značajan faktor u privrednom razvoju Niša, zaključeno je na prijemu u Kabinetu predsednika Skupštine grada Radeta Rajkovića za predstavnike ovog udruženja.

Kroz aktivnu ulogu članova udruženja u razvoju dualnog obrazovanja, pojasnio je predsednik Rajković, značajno će biti unapređene veštine i znanja srednjoškolaca. Praktičnim radom u zanatskim radionicama i malim preduzećima, ovi mladi ljudi će steći neophodnu praksu, kako bi mogli da samostalno pokrenu sopstveni posao ili budu konkurentniji na tržištu rada.

Ovom prilikom bilo je reči i o problemima sa kojima se suočavaju neki od članova udruženja. To se, pre svega, odnosi na trenutno aktuelan problem uvođenja reda u postavljanju  bašti ispred ugostiteljskih objekata. Ugostitelji pri tom ne traže izuzimanje iz gradskih odluka ali, kako je rečeno,  očekuju da se one donose u konsultaciji sa njima. Kao rešenje za ovaj i slične probleme, predloženo je da se oformi radna grupa predstavnika nadležnih gradskih institucija i ovog udruženja, a da dogovorene odluke  imaju razumne rokove početka primene i da važe za sve podjednako.

Inače, predstavnici udruženja zanatlija i preduzetnika, informisali su predsednika Rajkovića o nekim od svojih ideja, poput projekta formiranja Centra starih zanata u Tvrđavi. Ovaj centar bi okupio veći broj zanatlija, radio kao poslovna zadruga uz potenciranje starih zanata i imao veliki turistički značaj.

Možda Vas zanima i sledeće...