1

У Рентгеновој нова саобраћајна сигнализација

Да су грађани, медији и локална власт на истом задатку потврђује и прича из Рентгенове улице. Након укључења у програм Нишке телевизије када је наша суграђанка Гордана пријавила да у Рентгеновој улици, иначе веома прометној за саобраћај, постоји реална опасност за наше најмлађе учеснике у саобраћају-децу која овуда пролазе на путу до школе, због непостојања адекватне саобраћајне сигнализације, реаговало је градско руководство и проблем отклонило за само један дан. У Рентгеновој су постављени лежећи полицајци и обележена зона школе, као и пешачки прелаз. Према речима члана Градског већа Игора Војиновића у питању је био ситан проблем који је могао брзо да се отклони, али је циљ Савета за безбедност у саобраћају и читавог града да се побољша безбедност у саобраћају у зонама школа. Од 35 милиона динара који су опредељени кроз програм овог савета,  половина ће бити усмерена за опремање ових зона. Биће постављени успоривачи, измениће се саобраћајна сигнализација и тиме побољшати безбедносни услови у саобраћају у овим зонама.




Градоначелник Ниша са сарадницима обишао „Хардер дигитал Сову“

Хардер дигитал Сова у Нишу једна је од осам успешних компанија у свету, а прва у Србији када је у питању висока технологија, и пример успешно приватизоване фирме.Има 165 запослених, од тога чак 35 одсто са високом стручном спремом. Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и његови сарадници, који су посетили ову фирму, упознали су се са условима рада. Градоначелник је овом приликом изјавио да су Град Ниш и Хардер Дигитал Сова на истом путу-враћања напредних технологија у Ниш.Добро је што ова фирма сарадђује са факултетима, а ми сада желимо да видимо има ли евентуалних проблема и на који начин ми, као локална самоуправа, можемо да помогнемо да се они реше, истакао је градоначелник.Према речима директора Бранислава Бриндића ово предузезеће углавном производи за инострано тржиште и додао да се у овој компанији све завршава, од научно-истраживачког рада до финалних производа.




Ускоро документарни филм о  нишкој „Хипи долини“

У Градској кући градска већница ресорно задужена за културу Јелена Митровски примила је екипу која ради на реализацији доументарног филма посвећеног нишкој „Хипи долини“. Продуцент филма о Хипи долини је Оливер Пауновић иначе директор  нишког Сити маркетинг центра ,док је редитељ филма Боби Рајковић .

“Немам дилему да је Граду потребно и филмско “сећање” на ову улицу. О Хипи долини сам слушао од старијих пријатеља и увек су ми те приче биле занимљиве. Надам се да ћемо и ми, екипа која ће радити, кроз филм упознати многе који су одрастали у Хипи долини и били сведоци једне много безбрижније младости,” рекао је Пауновић на пријему.

Ниш је био једини град у некадашњој Југославији који је имао јединствени корзо, магичну Хипи долину о којој се знало од Вардара до Триглава. Улица под називом Владимира Назора у самом центру Ниша, у периоду од 1972. до 1979. године свима је била позната једино као Хипи долина. Дешавало се да туристи, који су у то време боравили у граду, буду збуњени бројем младих који су сваке вечери шетали, или једноставно стајали у тој улици. Често је било и питање “да ли су то студентске демострације”?

Сценарио за филм потписује познати нишки глумац и драмски писац Мириљуб Рики Недовић,а модератори у филму и савременици Хипи долине су Бане Миљковић, некадашњи најпознатији ди-џеј у граду и Драган Аранђеловић Ара, иницијатор да улица Владимира Назора добије таблу са подсећањем да се некада звала “Хипи долина”. Табла је свечано откривена 7. марта ове године.




Обележен дан почетка Нато бомбардовања 1999.године

Поводом 24. марта ,дана када је 1999.године започело бомбардовање тадашње СР Југославије од стране Нато алијансе,данас су у Нишу на спомен обележјима поред Тврђаве положени венци и служен парастос жртвама агресије.
Парастос невиним жртвама бомбардовања су служили свештеници нишке епархије, а затим су венце положиле бројне делегације из  друштвено-политичког живота  града и удружена грађана.
У име Града Ниша венце су положили председник Скупштине Града мр Раде Рајковић и заменик градоначелника проф.др Милош Банђур.
Као сећање на жртве НАТО бомбардовања града Ниша подигнута су два споменика. Спомен капелу у парку између Тврђаве и зграде Универзитета изградиле су градске власти, док је преко пута улице споменик подигла Војска Југославије.
Током три месеца бомбардовања, сирене за ваздушну опасност у Нишу огласиле су се 129 пута. Град је 52 дана, пет сати и 14 минута био изложен ваздушним нападима, погинуло је педесет шесторо Нишлија, повређено више од 200, срушено више од 120 и оштећено више од 3.000 објеката.