Ambasador Finske u poseti Nišu

  • amb finske 2
  • amb finske
image_pdfimage_print

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović  i njegova ekselencija ambasador Finske Perti Ikonen zasadili su danas u parku ispred Gradske bašte u Tvrđavi pet novih stabala breze u znak poštovanja prema vrednom jubileju Finske, stogodišnjici sticanja nezavisnosti.
Posle pobede Oktobarske revolucije u Rusiji, finski Sejm je, 6. decembra 1917, izglasao deklaraciju o proglašenju neza­visnosti Finske. Veran lenjinskoj politici o pravu svake nacije na samoopredeljenje, Savet narodnih komesara RSFSR priznao je, 31. decembra 1917. godine, Finskoj nezavisnost.
Danas je moderna Finska  jedna od ekološki najčistijih država Evrope, ali i zemlja u kojoj se  građani u proseku bave sportom po 2,4 sata dnevno, što je evropski rekord. Pre ceremonije sadnje stabala, ambasador je obišao nišku tvrđavu i ukratko se upoznao sa bogatom istorijom našeg grada.

Prethodno je u Gradskoj kući održan sastanak na kojem su gradonačelnik i ambasador razgovarali o mogućnostima pre svega privredne saradnje Grada Niša i Finskih gradova, a bilo je reči i o mogućnostima da se određene finske kompanije pojave u Nišu u svojstvu budućih investitora.

Možda Vas zanima i sledeće...