1

Амбасадор Финске у посети Нишу

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић  и његова екселенција амбасадор Финске Перти Иконен засадили су данас у парку испред Градске баште у Тврђави пет нових стабала брезе у знак поштовања према вредном јубилеју Финске, стогодишњици стицања независности.
После победе Октобарске револуције у Русији, фински Сејм је, 6. децембра 1917, изгласао декларацију о проглашењу неза­висности Финске. Веран лењинској политици о праву сваке нације на самоопредељење, Савет народних комесара РСФСР признао је, 31. децембра 1917. године, Финској независност.
Данас је модерна Финска  једна од еколошки најчистијих држава Европе, али и земља у којој се  грађани у просеку баве спортом по 2,4 сата дневно, што је европски рекорд. Пре церемоније садње стабала, амбасадор је обишао нишку тврђаву и укратко се упознао са богатом историјом нашег града.

Претходно је у Градској кући одржан састанак на којем су градоначелник и амбасадор разговарали о могућностима пре свега привредне сарадње Града Ниша и Финских градова, а било је речи и о могућностима да се одређене финске компаније појаве у Нишу у својству будућих инвеститора.