ОДРЖАНА ПЕТА СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА СКГО

Градоначелницима и председницима општина, на петој седници Председништва Сталне конференције градова и општина, обратили су се министарка Славица Ђукић Дејановић и представници делегације НР Кине. У име кинеске делегације чланове Председништва СКГО поздравио је Ksie Juan, потпредседник Кинеске народне асоцијације за пријатељство са страним земљама, један од чланова делегације НР Кине која ће у оквиру дводневне посете Србији имати сусрете са представницима СКГО.

Председник СКГО и градоначелник Ниша Дарко Булатовић истакао је значај сарадње кинеских и српских локалних самоуправа и захвалио члановима кинеске делегације што су приликом посете изнели низ предлога који ту сарадњу могу конкретизовати ублиској будућности. Према његовим речима веома је важно да се добри односи и сарадња Србије и Кине на националном нивоу пресликају и на локални ниво.

У раду Председништва СКГО учествовала је и министарка без портфеља у Влади Србије Славица Ђукић Дејановић, задужена за демографију и популациону политику. Она је представила будуће активности у области популационе политике у односу на надлежности и могућности локалне самоуправе, као и сарадњу са СКГО у тој области.

 
ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРКУ ИНДИЈЕ

Заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур разговарао је данас у Градској кући са Њеном екселенцијом амбасадорком Индије у Републици Србији Нариндер Чаухан. Они су разменили искуства о досадашњој сарадњи Србије и Индији у области економије и истакли да, упркос даљини и етничким разликама, два нараода су јако слична и годинама уназад веже их искрено пријатељство. Сложили су се да је посета премијера Србије Индији, након 30 година, била историјска и да су већ начињени кораци ка унапређењу даље економске сарадње две земље. Исто тако, на данашњем пријему се разговарало и о сарадњи Града Ниша са амбасадом Индије у области туризма, културе, образовања и привреде. Министарство спољних послова Владе Индије у сарадњи са Министарством за европске интеграције реализује ITEC програм из разних области, као што су: рачуноводство, финансијска контрола, банкарство и финансије, очување животне средине и обновљиви извори енергије, ИТ, телекомуникације, енглески језик и др. у оквиру Програма индијске техничке и економске сарадње за држављане Републике Србије који је овом приликом и представљен.