1

Zumtobel Group долази у Ниш

Драги суграђани,  данас је велики дан за грађане Ниша.
Иако је Влада Републике Србије, од јула 2016. до данас, већ успела да привуче два велика инвеститора у Ниш, који ће наредних година запослити преко 3.500 радника са великим уделом високообразованог кадра, а подсетићу вас да су то:
·         Интегрејтед микро-електроникс (ИМИ), са Филипина који ће инвестирати преко 20 милиона еура и запослити најмање 1250 радника и
·         немачки Леони који ће у новој фабрици у Нишу инвестирати преко 20 милиона еура и запослити најмање 2200 радника,
свакако да вест која нас је данас обрадовала, а коју је саопштио премијер Србије, Александар Вучић у отвореном писму Нишлијама, да ће Аустријски Zumtobel инвестирати у Ниш преко 30 милиона еура у изградњу производног погона са планом за почетак производње у 2018. години, представља историјски тренутак за наш Град.
Овим се испуњава обећање које је председник Владе Србије, Александар Вучић, дао грађанима приликом седмодневног боравка Владе у Нишу, да ће у Ниш довести неколико светски познатих компанија и вратити Ниш на место које му припада, а то је центар и генератор будућег развоја југоистока Србије. Град и грађани Ниша му се на томе захваљују.
Аустријска компанија Zumtobel Group једна је од водећих у области иновативних решења за расвету и производњу пратећих компоненти. Са три међународно призната бренда Thorn, Tridonic и Zumtobel, и две мање познате марке acdc и Reiss, група нуди својим клијентима широм света широк спектар производа и услуга. Групација има 14 производних погона на четири континента и продајне објекте у око 90 земаља, запошљава преко 7.000 радника. Zumtobel Group се константно шири преузимањем других брендова, а 2006. групација је изашла на берзу. У свету је позната као „Мерцедес у свету најновијих технологија расвете“. Почетком 2016. године компанија Zumtobel донирала је Граду Београду и Граду Нишу модерну јавну ЛЕД расвету са паметним управљањем (у Нишу на локацијама у ул. Сремска и код „каменог моста“).
Zumtobel Group планира изградњу фабрике површине око 40.000м² и да запосли значајни број Нишлија, са великим уделом високообразованих кадрова. За реализацију планираног пројекта, потребно је oko 10 ха земљишта, које ће Република Србија и Град Ниш обезбедити у једној од Индустријских зона у Нишу, што ће бити предмет даљих договора.
Процес доношења одлуке трајао је преко годину дана. Током шест посета представника компаније Zumtobel Group Граду Нишу упознали смо их са компаративним предностима Републике Србије и посебно нашег Града. Посебан акценат у преговорима био је на индустријској традицији, потенцијалима и плановима за развој научно–технолошког парка и индустрије напредних технологија у Нишу, односно предностима које генерише пре свега Универзитет у Нишу.
Како је премијер истакао „наши инжењери, наши радници и наши млади иноватори постају чланови ове велике породице“ и доласком ових фабрика имају разлог више да планирају своје породице и своје каријере наставе у нашем граду.
На крају, још једном се захваљујем Александру Вучићу, на огромном личном напору да доведе овог значајног инвеститора у наш Ниш и омогући отварање нових радних места и ново запошљавање који су кључни предуслов већег стандарда и бољег живота грађана.

Градоначелник Ниша

Дарко Булатовић