Додељене награде 11.јануар

На данашњи дан пре 139.година Ниш је ослобођен од Турака.

 11.јануара 1878 године српски барјак се после скоро пет стотина година завијорио на бедемима нишке тврђаве.
После вишевековног ропства,стигла је слобода.Српску заставу на Стамбол капију нишке трвђаве поставио је  Тодор  Станковић, члан тајног комитета за ослобођење. Тада је у борби за Ниш погинуло је 120 српских војника, а 791 је рањено.
Ослободилац нашег града  , књаз Милан Обреновић испред тврђаве је  са поносом рекао -„Ова застава за нас  је знак, да сваки грађанин, ма које вере био, може рачунати на благонаклону заштиту кнеза. Ја вас поздрављам као заступник правде, као бранилац слободе једнаке за све грађане, за све вероисповести”.
 Србија је већ тада наговестила да ће бити балкански пионир демократије  и  да ће следити принципе модерних европских друштава,што је касније  учињено проглашењем Сретењског устава.
Данас централна улица и трг у Нишу с правом носе име  славног српског књаза,нашег ослободиоца. Али и даље од центра ,готово на сваком кораку нашег града остало је знамење борбе и жеље народа да буде слободан.
 
 Поводом овог важног историјског догађаја за Град Ниш одржана је свечана седница Скупштине Града  на којој су додељена највиша градска признања награде 11.јануар.
Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и председник Скупштине Града мр Раде Рајковић уручили су награде овогодишњим лауреатима.Награђени су Народна библиотека „Стеван Сремац“,Електронски факултет из Ниша,Призренска богословија „Свети Кирило и Методије“,антрополог Бојан Јовановић и директор КПЗ Ниш Александар Грбовић.
Претходно су највиши градски званичници на споменик ослободиоцима у центру града положили венце.Венце су положили и представници округа,војске ,полиције и удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије.