Dodeljene nagrade 11.januar

  • image-0-02-05-a649b32d2d67aa7015f2aaf7bed6c29bb9d05e084dd637be7e69e684daebde6b-v
  • img_20170111_122601
image_pdfimage_print

Na današnji dan pre 139.godina Niš je oslobođen od Turaka.

 11.januara 1878 godine srpski barjak se posle skoro pet stotina godina zavijorio na bedemima niške tvrđave.
Posle viševekovnog ropstva,stigla je sloboda.Srpsku zastavu na Stambol kapiju niške trvđave postavio je  Todor  Stanković, član tajnog komiteta za oslobođenje. Tada je u borbi za Niš poginulo je 120 srpskih vojnika, a 791 je ranjeno.
Oslobodilac našeg grada  , knjaz Milan Obrenović ispred tvrđave je  sa ponosom rekao -„Ova zastava za nas  je znak, da svaki građanin, ma koje vere bio, može računati na blagonaklonu zaštitu kneza. Ja vas pozdravljam kao zastupnik pravde, kao branilac slobode jednake za sve građane, za sve veroispovesti”.
 Srbija je već tada nagovestila da će biti balkanski pionir demokratije  i  da će slediti principe modernih evropskih društava,što je kasnije  učinjeno proglašenjem Sretenjskog ustava.
Danas centralna ulica i trg u Nišu s pravom nose ime  slavnog srpskog knjaza,našeg oslobodioca. Ali i dalje od centra ,gotovo na svakom koraku našeg grada ostalo je znamenje borbe i želje naroda da bude slobodan.
 
 Povodom ovog važnog istorijskog događaja za Grad Niš održana je svečana sednica Skupštine Grada  na kojoj su dodeljena najviša gradska priznanja nagrade 11.januar.
Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine Grada mr Rade Rajković uručili su nagrade ovogodišnjim laureatima.Nagrađeni su Narodna biblioteka „Stevan Sremac“,Elektronski fakultet iz Niša,Prizrenska bogoslovija „Sveti Kirilo i Metodije“,antropolog Bojan Jovanović i direktor KPZ Niš Aleksandar Grbović.
Prethodno su najviši gradski zvaničnici na spomenik oslobodiocima u centru grada položili vence.Vence su položili i predstavnici okruga,vojske ,policije i udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Možda Vas zanima i sledeće...