1

НАГРАЂЕНИ НАЈИСТАКНУТИЈИ ПРЕДСТАВНИЦИ ХИТНИХ СЛУЖБИ

У Градској кући у Нишу данас су традиоционално уручени сатови представницима хитних служби. Сатове је уручио градоначелник Ниша Дарко Булатовић, који је овом приликом поручио да су институције у којима раде добитници важан део система нашег града. Он се у име града захвалио на исказаној пожртвованости и несебичном залагању у свакодневним ситуацијама, као и у венредним активностима са којима смо се у току године сусретали.“Боља безбедност грађана и пружање правовремене и адекватне здравствене заштите наш је заједнички задатак“, поручио је овом приликом градоначелник.




НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА НИША ДАРКА БУЛАТОВИЋА. БУДИМО ЈЕДИНСТВЕНИ. НЕКА НАС УЈЕДИНЕ ЖЕЉА ЗА МИРОМ И БОЉИМ СУТРА.

Поштоване суграђанке и суграђани,

Заједно смо на истом задатку. Ми стварамо бољу будућност. Од нашег труда и посвећености зависи какве ће прилике за наш град бити створене у години пред нама.

Сигуран сам да Град Ниш иде напред. Свим расположивим капацитетима наставићемо да унапређујемо нашу заједницу, јер нам је приоритет бољи квалитет живота за све грађане и грађанке Ниша.

Уређење нашег града у комуналном и урбанистичком сектору за нас је константан изазов и спремни смо да новим пројектима обогаћујемо понуду града. Радимо, али ћемо још интензивније радити на оживљавању привреде и стварању услова за нове инвестиције. Истовремено, водимо рачуна о томе да се домаћински опходимо према буџету Града, коме заједно доприносимо, не заборављајући оне којима је помоћ најпотребнија, јер Ниш и Нишлије су увек били хумани и солидарни.

Кроз живот сам увек био оптимиста, па тако гледам и на године које су пред нама. Чека нас пуно посла, али чврсто верујем у наш заједнички успех. Град се води чувањем његове традиције и културне баштине, знањем, племенитошћу, спортским успесима, заједништвом, али и љубављу и храброшћу за промене.

Будућност која је пред нама показаће снагу и лепоту овог града у осмеху наше деце, у успеху младих, у новим радним местима, у спокојству и безбрижности родитеља и старијих, у бризи за сваког човека и члана наше заједнице.

Будимо јединствени. Нека нас уједине жеља за миром и бољим сутра. Радујмо се Новој години, радујмо се једни другима. Уз жељу да нам Нова година донесе мир, здравље и радост и да вам новогодишњи и божићни празници буду испуњени весељем, топлином и надом у боље сутра, желим вам успешну и срећну Нову, 2017. годину.




ТОПЛИЧИНА УЛИЦА ОТВОРЕНА ЗА САОБРАЋАЈ

Радови у једној од најфреквентнијих нишких улица, Топличиној код Правног и Економског факултета, завршени су 20-так дана раније него што је било предвиђено. Радило се и ноћу, по изузетно ниским температурама а све у циљу стављања ове улице у функцију. Остаје само дотеривање тротоара које ће бити завршено у што краћем року.  На овај начин, Топличина је после само нешто више од месец дана поново отворена за саобраћај.

„Око 18 часова приведени су крају радови на изградњи Топличине улице, временски услови су то дозволили и ова улица биће пуштена у саобраћај. Трудили смо се да окончамо радове пре предвиђеног рока , пре празника који нам предстоје јер су сада и гужве највеће“, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић приликом вечерашњег обиласка радова.

Радове је извело предузеће АБМ Путоградња Мрамор. Урађено је укупно 200 м дужине и 6 м ширине коловоза. Тротоари су ширине од три до 7 м. Укупна вредност радова, који су реализовани преко Програма уређивања грађевинског земљишта за 2016. годину је 11,9 милиона динара.




Подела новогодишњих пакетића

У присуству градоначелника Дарка Булатовића, заменика градоначелника Милош Банђура  и градске већнице Тијане Ђорђевић Илић ресорно задужене за социјална питања,данас су у градској кући подељени пакетићи деци са дауновим синдромом и деци чији су родитељи социјално угрожена категорија становништва.
Новогодишње пакетиће је обезбедило удружење „Љуби ближњег свога“, а у холу Градске куће приређен је музичко-забавни програм.
Наступиле су чланице балетског клуба „Марија“ које су извеле део из балета „Лабудово језеро“,затим је наступио виолиниста Дејан Далиповић и на крају је свечаност улепшао хор „Грације“ чији су чланови ученици  гимназија“ 9.мај“ и“ Светозар Марковић“ под диригентском палицом Сузане Петровић.
Неизоставни део био је долазак Деда Мраза који се фотографисао са децом ,а затим и поделио новогодишње пакетиће.
Раније током дана у просторијама НУРДОР-а уручени су новогодишњи пакетићи деци оболелој од малигних болести.Претходно је приређен програм који су припремили глумци Позоришта лутака, током којег су деца могла да уживају у причама Снежане,Пинокиа и наравно Деда Мраза.У име Града додели пакетића је присуствовао заменик градоначелника Милош Банђур и градска већница Тијана Ђорђевић Илић.



УЛИЦА ЦАРА ДУШАНА ОТВОРЕНА ЗА САОБРАЋАЈ

И поред тога што је рок за завршетак свих радова у улици цара Душана 18. фебруар, због велике саобраћајне гужве и растерећења других саобраћајница у граду, знатно раније је завршено асфалтирање ове улице и она је од данас опет отворена за саобраћај. Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и члан Градског већа Милош Милошевић обишли су данас ову улицу и од извођача радова, Предузећа за путеве и надзора, Дирекције за изградњу града, добили уверевања да је све урађено по прописима. Према речима градоначелника, да би се завршио комплетан посао остало је још неких 10-так радних дана. „Надам се да ће нам временске прилике ићи на руку и да ће читав посао бити завршен на време. Остало је још да се реконстришу тротоари, пошто је у овом моменту урађен само један слој асфалта на њима, ради лакшег кретања суграђана, а очекује нас и изградња кружног тока на раскрсници са улицом Николе Пашића“, истакао је Булатовић. Он је додао да ће се и саобраћајна сигнализација вратити на своје место како би се саобраћај у Душановој улици могао несметано да одвија. Иначе, вредност радова на реконструкцији коловоза са тротоарима и изградњи кружног тока је 23 милиона динара.




ПЛАКАТОМ ПРОТИВ ДРОГЕ

Креативни ученици нишких основних и средњих школа, који су награђени на конкурсу за најбоље идејно решење у оквиру кампање Дрога бљак, на тему „Плакатом против дроге“, награђени су данас у Официрском дому. Циљ ове активности био је промоција здравих стилова живота и представљање животних вредности као што су пријатељство, љубав исл.

Члан Градског већа Бранислав Качар који је уручио награде изјавио је овом приликом да је здравље младих једна од стратешких компоненти у националној и локалној стратегији за младе и да болести зависности представаљају озбољан проблем. Он је нагласио да локална самоуправа улаже напоре да омогући младима да одрастају у здравом окружењу у коме ће моћи да стварају бољи свет. Он је најавио да ће и у наредној години бити организоване едукације младих, њихових родитеља и наставника како би превентивно могли, сви заједно, да делујемо против болести зависности.

Иначе, новчане награде, додељене најбољима, разврстане су у четири категорије, за основце од 7 до 11 година, основце од 11 до 15 година, ученике Уметничке школе и ученике осталих средњих школа. Средства су обезбеђена из градског буџета.




Додељене награде најбољим спортистима Ниша

Милица Костов и Кристина Петровић, кајакашице “Гусара”, изабране су за најбоље спортискиње Ниша, док су су спортске личности године Стефан Јовић и Сава Ранђеловић.Градоначелник Ниша Дарко Булатовић уручио је признање најбољим спортисткињама Ниша и пожелео пуно успеха  свим спортистима града у периоду који је пред  нама са поруком да се радујемо празницима,али и једни другима.

Кристина и Милица проглашене су најбољима на 38. Избору спортисте Ниша, а изабрао их је жири који су чинили ранији добитници овог признања и чланови Секције спортских новинара Ниша.

Оне су освојиле бронзану медаљу на Светском првенству у спусту у дисциплини Ц2 кану двосед.

Најбољи млади спортиста је Сташа Гејо,којој је признање уручио градски већник Бранислав Качар ,док је  најбољи спортски колектив женски рукометни клуб “Наиса”, а фудбалски клуб “Филип Филиповић”, Спортско – рекреативно удружење особа са инвалидитетом “Наис” и тренер “Машинца” Перица Крстић,  добили су специјално признање Секције спортских новинара Ниша.

Специјална награда “Спортско срце” отишла је у руке џудисти Кинезиса Игору Нуркићу.

За “Новинара године” по пети пут проглашен је уредник спортске рубрике “Народних новина” Душан Јоцић.




ОДЛУКА КОМИСИЈЕ ЗА НАГРАДЕ ГРАДА НИША

 


Комисија за награде Града Ниша је на седници одржаној 26. децембра 2016. године донела следећу одлуку: 

odluka  

 

 




ПОЧЕЛА АДАПТАЦИЈА АЕРОДРОМСКЕ ЗГРАДЕ ПОСЛЕ 30 ГОДИНА

Адаптација зграде аеродрома „Константин Велики“ , старе 30 година, почела је данас. Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и чланови Градског већа Милош Милошевић и Игор Војиновић обишли су радове. Овом приликом градоначелник Булатовић изјавио је да се по први пут, после три деценије, улаже у сређивање аеродромске зграде и то средствима из градског беџета. „ Радиће се адаптација крова и кровне конструкције, изолација самог објекта, светлосне куполе, једном речју аеродромска зграда добиће потпуно нови изглед и сигуран сам да ће након завршетка радова долазак у Ниш и први сусрет са градом за сваког бити лепши него што је то у овом моменту“, рекао је градоначелник. Он је нагласио да је вредност укупних радова који ће се у овој и наредној години изводити на адаптацији аеродромске зграде, сређивању шалтера и техничком опремању аеродрома 37 милиона. Од тога Град је уложио 35 милиона, док су средства самог ЈП Аеродром „ Константин Велики“ два милиона. „У наредних недељу дана биће завршено уређење chek- in шалтера. Уместо два биће их четири и на овај начин особље аеродрома моћи ће да за краће време опслужи већи број путника јер је то сада, када имамо 9 редовних линија, преко потребно да би се смањиле гужве и чекање у реду. Ми ћемо и наредне године наставити са улагањима. Биће купљен нови агрегат за снабдевање авиона електричном енергијом, као и рендген пролази за прегледање пртљага чиме ће и безбедност на самом аеродрому бити на много вишем нивоу. Аеродром је значајан, не само за Ниш већ за развој читаве југоисточне Србије и наше стратешко опредељење је даљи развој авио-саобраћаја и улагање у модернизацију аеродрома“, закључио је градоначелник..

 




ЗА РАДНИКЕ НЕКАДАШЊИХ ДРУШТВЕНИХ ПРЕДУЗЕЋА ПО 21 300 ДИНАРА

Радници некадашњих друштвених предузећа у Нишу, који се више од деценије боре за исплату својих заосталих примања, а радили су у неком од предузећа са територије града Ниша, у којима држава и даље има управљачки механизам, до краја године добиће једнократну новчану помоћ.

Њима ће бити исплаћен износ од 21 300 динара, што представља минималну нето зараду у Србији.

Овом приликом позивамо раднике који до сада нису своју докуменатцију доставили Центру за социјални рад, а имају право на помоћ, да то учине у периоду од 26. децембра ове, до 6. јануара наредне године, како би одмах након божићних празника, 9.јануара, почела исплата помоћи за ову категорију радника. За оне, чија се документација већ налази у Центру за социјални рад исплата ће почети данас после 12 часова на шалтерима Поштанске штедионице.

На овај начин испоштовано је обећање премијера Србије Александра Вучића да ће се до почетка нове године почети са исплатом заосталих дуговања према радницима. Ово је велики искорак јер у претходним годинама, радницима који на протесте долазе сваког петка почев од 2009. године до данас, нико није дао рок за почетак исплате.

Након разговора који су представници радника имали са министром привреде Гораном Кнежевићем, уверени смо да и даље постоји добра воља да се пронађе најцелисходнији начин за законско решење овог вишегодишњег проблема. Град Ниш и даље чврсто стоји уз хиљаде радника који мирно протестују у намери да им држава исплати оно што су зарадили, пружајући велико поверење и захвалност Влади Србије и ресорном министарству, због свега што чине како би се овај проблем након много година решио у најбољем интересу свих грађана, а на првом месту грађана Ниша.