1

ЗА РАДНИКЕ НЕКАДАШЊИХ ДРУШТВЕНИХ ПРЕДУЗЕЋА ПО 21 300 ДИНАРА

Радници некадашњих друштвених предузећа у Нишу, који се више од деценије боре за исплату својих заосталих примања, а радили су у неком од предузећа са територије града Ниша, у којима држава и даље има управљачки механизам, до краја године добиће једнократну новчану помоћ.

Њима ће бити исплаћен износ од 21 300 динара, што представља минималну нето зараду у Србији.

Овом приликом позивамо раднике који до сада нису своју докуменатцију доставили Центру за социјални рад, а имају право на помоћ, да то учине у периоду од 26. децембра ове, до 6. јануара наредне године, како би одмах након божићних празника, 9.јануара, почела исплата помоћи за ову категорију радника. За оне, чија се документација већ налази у Центру за социјални рад исплата ће почети данас после 12 часова на шалтерима Поштанске штедионице.

На овај начин испоштовано је обећање премијера Србије Александра Вучића да ће се до почетка нове године почети са исплатом заосталих дуговања према радницима. Ово је велики искорак јер у претходним годинама, радницима који на протесте долазе сваког петка почев од 2009. године до данас, нико није дао рок за почетак исплате.

Након разговора који су представници радника имали са министром привреде Гораном Кнежевићем, уверени смо да и даље постоји добра воља да се пронађе најцелисходнији начин за законско решење овог вишегодишњег проблема. Град Ниш и даље чврсто стоји уз хиљаде радника који мирно протестују у намери да им држава исплати оно што су зарадили, пружајући велико поверење и захвалност Влади Србије и ресорном министарству, због свега што чине како би се овај проблем након много година решио у најбољем интересу свих грађана, а на првом месту грађана Ниша.
Ускоро вртић у Медошевцу

У Градској кући потписан је уговор између Фондације” Новак Ђоковић”,Града Ниша и предшколске установе” Пчелица” о адаптацији старе школе за потребе  вртића у насељу Медошевац.
Уговор је у име Града Ниша потписао заменик градоначелника проф.др Милош Банђур,док су испред фондације „Новак Ђоковић“ и установе “Пчелица” уговоре потписали Горана Џуџа Јаковљевић и Зоран Јонић.
Реч је о једном од  пројеката који су изабрани на конкурсу у периоду од 20. новембра до 20. децембра прошле године. Средства ће бити уложена у реконструкцију и адаптацију предшколских и школских објеката, као и набавку неопходног намештаја и опреме намењене малишанима из 20 градова широм Србије.
Пројектима ће бити обухваћени и објекти у општинама које су биле погођене поплавама у току 2014. и 2016. године, а у плану је и адаптација простора у недовољно развијеним срединама, где ће бити отворене нове Школице живота.

Пројекти који ће бити завршени међу првима су уређење игралишта у Новом Бечеју и опремање дворишта у три вртића у оквиру ПУ “Радост” у Србобрану, као и почетак адапатације у Медошевцу.
ГРАДОНАЧЕЛНИК И ПРЕДСЕДНИК СГ НИША СУМИРАЛИ РЕЗУЛТАТЕ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и председник Скупштине града Раде Рајковић одржали су, у присуству великог броја званица, конференцију за новинаре на којој су сумирали резултате свог петомесечног рада.

„Након пет месеци рада овог тима, морам да кажем да смо се трудили да свима изађемо у сусрет, да смо настојали да решавамо проблеме један за другим, дајући свој професионални и лични максимум и руководећи се интересима града и сваког грађанина понаособ. Ја сам и на почетку свог мандата рекао да ћу учинити заиста све што је у мојој моћи да се ни један грађанин Ниша не постиди оног што будем радио и да желим да заједно са својим тимом допринесем да нам грађани буду задовољнији и срећнији, да у оквиру локалне самоуправе остварују своја права кроз управе које ће бити другачије организоване, да ми је циљ да сви заједно учинимо праве ствари за Град и грађане како би наши суграђани живели боље.

После пет месеци створили смо неке предуслове за то. Донели смо нови Сатут града и усвојили буџет за 2017. најреални могућу у овом тренутку. Трудимо се да завршимо и радове на сређивању виталних градских саобраћајница. Очекујемо и долазак нових инвеститора.Ниш има квалификовану радну снагу и то је нешто што мора да буде наша предност за долазак инвеститора и отварање нових фабрика и радних места. Очекује нас и реализација пројекта о коме се прича уназад више деценија. Напокон ће отпочети измештање пруге из центра града. Средства за експропријацију, која ће се радити у току 2017. су издвојена. Сређивање нове пешачке зоне је нешто што нас такође очекује у наредној години. Планирамо измештање пијаце у наредним годинама како бисмо Тврђаву, која је несумњиво наш огромни туристички потенцијал, туристима представили у пуном светлу и максимално искористили све садржаје које она може да пружи граду и грађанима. Наравно, ово је само један део онога што смо радили.  Грађани су нас помно пратили у послу, с обзиром на то да смо се сретали готово свакодневно, како на терену, тако и док смо разговарали у Градској кући, трудећи се да саслушамо све оне који нам се јаве и да решимо њихове проблеме.

Много тога тек предстоји. Грађани су нам поверили важан задатак, да бринемо о Граду и створимо боље услове за живот у њему. Трудимо се и трудићемо се да оправдамо указано поверење, да ослушкујемо потребе и жеље наших комшија и да заједно стварамо Ниш по мери оних који у њему живе.

Користим прилику да се захвалим грађанима на стрпљењу и разумевању, сарадницима који вредно прате моје и активности градских већника, како би све протекло на најбољи начин.

Кроз живот сам увек био оптимиста па тако гледам и на године које су пред нама. Чека нас пуно посла али чврсто верујем у наш заједнички успех. Град се води чувањем његове традиције и културне баштине, знањм, племенитошћу, спортским успесима, заједништвом, али и љубављу и храброшћу за промене.

Уз жељу да вам Нова година донесе мир, здравље и радост и да вам новогодишњи и божићни празници буду испуњени весељем, топлином и надом у боље сутра, желим вам успешну и срећну Нову годину“, рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Председник СГ Раде Рајковић саопштио је на почетку свог обраћања имена добитника највишег градског признања, награде 11.Јануар. „Овогодишњи лауреати највишег признања нашег Града су:

– Електронски факултет у Нишу;

– Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш,

– Призренска богословија „Св. Кирила и Методија“ Ниш

-Бојан Јовановић, научни саветник-антрополог;

-Александар Грбовић, управник Казнено – поправног завода у Нишу.

„Са данашње тачке гледишта, сматрам успехом свих Нишлија што смо у 2016. години добили власт која служи грађанима. Кренули смо амбициозно од самог почетка, са циљем да будемо пример осталим градовима у Србији и региону. Скупштина Града Ниша оджала је, од конститутивне седнице 29. јуна ове године, па све до данас, укупно 8 седница, од којих је свака имала садржајан дневни ред и конструктивн приступ раду. Све време сам се, током вођења Скупштине, руководио тиме да одборници и ја, изнад свега поштујемо законе и све правне акте, али и да одржавамо демократски ниво дискусије.

Разлика у мишљењима је одраз демократије и нивоа политичке културе, тако да нисам дозвољавао сузбијање критичког мишљења или конструктивних ставова, било власти било опозиције, иако и сам припадам владајућој коалицији.

Желим да нагласим да је Скупштина Града имала непрекидну и коректну сарадњу са извршним делом власти, са којом смо координирали и усаглашавали активности, тако да је на дневном реду било све оно што је Градско веће предложило.

Као вредносне принципе у раду смо поставили: транспарентност, посвећеност и законитост. Зато сам увео праксу да редовно одржавам консултативне састанаке са шефовима свих одборничких група, што је сада постала устаљена пракса и што већ даје позитивне резултате.На самом крају, с обзиром на повод данашњег окупљања, свима Вама који сте се данас одазвали нашем позиву и свим грађанима Ниша желим да честитам предстојеће празнике, Нову годину и Божић, са уверењем да ће Град Ниш у 2017-ој бити боље, лепше, безбедније и срећније место за живот“, поручио је Рајковић.