Studenti Ekonomskog fakulteta vicešampioni na međunarodnom takmičenju u Portugalu

Gradski većnik Branislav Kačar primio je danas u Gradskoj kući studente niškog Ekonomskog fakulteta koji su na međunarodnom takmičenju u marketingu koje je održano u portugalskom gradu Portu osvojili drugo mesto.
Većnik Kačar čestitao je studentima na odličnom plasmanu u Portu i izrazio spremnost grada da prepozna rad mladih i talentovanih ljudi i pomogne u skladu sa mogućnostima.
Delegaciju niških studenata pomogla je i Kancelarija za mlade Grada Niša kao i pojedina javna gradska preduzeća.
U konkurenciji 37 ekipa, mlade Nišlije osvojile su drugo mesto, a njihov rad prezentovao je dobru praksu korišćenja marketinških alata na primeru jedne uspešne kompanije iz Niša.
GRAD SUBVENCIONIŠE SA 4,7 MILIONA DINARA, NZS SA 4,6 MILIONA

Akcionim planom zapošljavanja za 2016.godinu Grad Niš opredelio je subvenciju od 4,7 miliona dinara za poslodavce koji će zaposliti nezaposlena lica iz kategorije teže upošljivih, gde spadaju mladi do 30 godina, stariji od 50 godina, radnici proglašeni viškovima u svojim firmama, pripadnici romske nacionalnosti, OSI i radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći. Subvencije iznose 150 000 dinara po osobi, odnosno 180 000 dinara za OSI i korisnike novčane socijalne pomoći. Na ovaj način posao je dobilo 62 naših sugrađana koji su zaposleni u privatnim firmama.

„Grad Niš, na osnovu Akcionog plana zapošljavanja, opredelio je ova sredstva jer želimo da uspostavimo stabilnost i održimo trend rasta zaposlenosti u gradu, takođe na ovaj način želeli smo da pomognemo onima koji zbog svojih godina objektivno imaju velike probleme da se zaposle, a takođe da podstaknemo i poslodavce da upošljavaju, kako lica starija od 50 godina, tako i mlade, bez iskustva. Naravno, Grad će pomagati i dalje. Nama je cilj da osposobimo veći broj naših sugrađana za zanimanja koja će nam u narednom periodu biti potrebna, zbog dolaska novih investicija u naš Grad. Realno, u narednoj godini biće realizovane još tri velike investicije i biće otvarana nova radna mesta, što je i naš cilj. Mi želimo da dalje razvijamo privredu i da stvaramo uslove da se naši sugrađani upošljavaju, da zaustavimo odliv mladih u inostranstvo“, rekao je ovom prilikom Gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je dodelio ugovore poslodavcima. On je naglasio da je u Nišu trenutno nezaposleno 30 347 lica, što je manje u odnosu na prošlu godinu i dodao da je realno očekivanje da će taj broj u toku 2017. biti još manji zbog novih investicija koje će biti realizovane. Formiranjem Lokalnog saveta za zapošljavanje i donošenjem Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje za ovu godinu, Grad je zapravo prepoznao mogućnost da utiče na politiku zapošljavanja na svojoj teritoriji i da ustanovljava mere za smanjenje nezaposlenosti, što ćemo svakako raditi i narednih godina jer smo i budžetom za 2017. opredelili 30 miliona dinara za podsticaj zapošljavanju.

 
USVOJEN PROGRAM RADA SAVETA ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Savet za ljudska i manjinska prava, koji je formiran odlukom Gradskog veća, nakon konstituisanja, usvojio je i plan i program svog rada. Prema rečima članice Gradskog veća Tijane Đorđević Ilić, koja je prisustvovala današnjoj sednici saveta, za lokalnu samoupravu jako je važno da konstantno štiti i unapređuje prava nacionalnih manjina u našem gradu, posebno u oblastima kulture, obrazovanja i informisanja. „I do sada smo se trudili da kroz rad Saveta za ljudska i manjinska prava sagledavamo i zajedno sa predstavnicima nacionalnih manjina, utvrđujemo gradske planove i programe koji doprinose ostvarivanju nacionalne ravnopravnosti. Novi saziv ovog saveta konstituisan je nedavno i cilj svih nas zajedno je da i dalje promovišemo međusobno razumevanje i dobre odnose među svim zajednicama koje žive u Nišu“, poručila je Đorđević Ilić. Ona je dodala:“Verujem da će predviđene aktivnosti i lokalni akcioni planovi koje ćemo raditi, unaprediti položaj nacionalnih manjina i smanjiti neprihvatljive razlike između pojedinih nacionalnih manjina, u ovom slučaju Roma, i ostalog dela stanovništva, ali i anulirati razlike između ranjivih kategorija naših sugrađana i ostalih Nišlija“.