AMERIČKI AMBASADOR KAJL REJNDOLF SKAT U POSETI NIŠU

 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović razgovarao je danas u Gradskoj kući sa Njegovom Ekselencijom Ambasadorom SAD-a u Srbiji Kajlom Rejndolfom Skatom o unapređenju saradnje Grada Niša sa predstavnicima SAD-a u našoj zemlji.

Na sastanku je istaknuto da je u proteklom periodu saradnja bila na izuzetnom nivou, da je u Niš uloženo više od milijardu američkih dolara investicija ove zemlje, da je realizovano mnogo programa koje je finansijski podržala ambasada, ali je istaknuto da svakako postoji mesto za unapređenje saradnje.

Gradonačelnik Bulatović poručio je da je nama kao lokalnoj zajednici jako stalo do realizacije američke investicije Novi Niš, za koju je kamen temeljac položen u aprilu ove godine, da postoji odlična saradnja sa kompanijom Filip Moris ali da kao grad želimo još američkih investicija u Nišu, i da se sa nekima već vode razgovori.

Njegova Ekselencija Ambasador SAD-a Kajl Rejndolf Skat zahvalio se na gostoprimstvu i čestitao gradonačelniku na izboru za prvog čoveka grada i poručio da će sa svoje strane učiniti sve da se saradnja sa centrom jugoistočne Srbije, Nišem, upredi na svim poljima.
Uskoro završetak stanova za socijalno stanovanje

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na lokaciji u ul. Majakovskog u Nišu obišao radove na završetku izgradnje dva stambena objekta– lamele L5 i L6 sa 70 stanova. Po strukturi stanovi su  jednoiposobni, dvosobni i  trosobni, ukupne neto stambene površine 4.090m2.

Izgradnja  stanova se finansira sredstvima Republike Srbije 24% i sredstvima Grada Niša 76%  na osnovu Ugovora o realizaciji programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje potpisanog između Republike Srbije, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, Republičke agencije za stanovanje i Grada Niša.

Stanovi u lameli L5, oko 986 m2, koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, će biti namenjeni za davanje u zakup socijalno ugroženom stanovništvu koje ispunjava uslove definisane Zakonom o socijalnom stanovanju

Ostali stanovi, odnosno oko  3.104 m2 koji su finasirani sredstvima iz Budžeta Grada Niša namenjeni su za prodaju takođe po uslovima koji definiše Zakon o socijalnom stanovanju.

Stanovi su završeni i u toku su ispitivanja koja su potrebna za početak tehničkog pregleda i dobijanje upotrebne dozvole. Vrednost građevinskih radova za izgradnju obe lamele  je  159.700.606,00 din. U toku su radovi na parternom uređenju. Vrednost ugovorenih radova na parternom uređenju je 11.500.000din. “ U februaru naredne godine biće u potpunosti završeni radovi, nakon što se završi papirološka procedura, jedna četvrtina stanova biće spremna za davanje u zakup porodicama koje nemaju krov nad glavom, dok će ostali biti prodavani po izuzetno povoljnim cenama“, poručio je gradonačelnik.

Ukupna vrednost investicije sa komunalno pratećim troškovina i komunalnom infrastrukturom  oko 285.000.000 dinara

Pravo na zakup odnosno kupovinu stanova imaju porodice koje nisu u mogućnosti da kupe stan po tržišnim uslovima odnosno ,,domaćinstava koja iz socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu da obezbede stan po tržišnim uslovima,,

Odmah po dobijanju upotrebne dozvole raspisaće se konkurs za zakup odnosno prodaju stanova. Raspisivanje konkursa planirano je za početak februara 2017.god.

Gradonačelnik je najavio i izgradnju nove tri lamele, koja bi trebalo da počne krajem 2017. ili početkom 2018. godine.