U NIŠU, SVEČANOM SEDNICOM SAVETA ZA OSI, OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

image_pdfimage_print

20161202_102259

U susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom danas je u Gradskoj kući održana svečana Sednica Saveta za osobe sa invaliditetom Grada Niša kojoj je prisustvovao i Gradonačelnik Niša Darko Bulatović. On je ovom prilikom zahvalio svim osobama sa invaliditetom jer pružaju nemerljiv doprinos i savete lokalnoj samoupravi kako bi zajednički problemi bili rešavani na najbolji mogući način. „Ne kažem da se sve odvija glatko, bez problema. Naprotiv. Ali uz dovoljno razumevanja, posvećenosti i uz želju da idemo napred, prevazilazimo prepreke na koje nailazimo“, rekao je gradonačelnik.

„Današnji dan prilika je da promovišemo razumevanje problema invaliditeta i da još jednom ukažemo koliko je važna tolerancija, međusobno poštovanje i saradnja, ali i dostupnost institucija kako bi se osobe sa invaliditetom više uključile u socijalni i ekonomski život našeg grada“, dodao je.

„Mi činimo sve što je u našoj moći da unapredimo i pomognemo vaše veće uključivanje u sve aspekte života. Na žalost, još uvek su brojne barijere sa kojima se kao društvo suočavamo. Osobe sa invaliditetom  i dalje se suočavaju sa nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, mnoge institucije i dalje su vam fizički nedostupne. Izuzetno je niska stopa zaposlenosti osoba sa invaliditetom  i pored primene Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. To su samo neki od problema“, istakao je gradonačelnik Bulatović.

„Sveprisutni problemi ne smeju ostati nevidljivi da se i vi ne biste osećali nevidljivima u svojoj zajednici, a verujem da vam se to dešava neretko. Moji saradnici i ja trudićemo se da, zajedno sa vama, rešavamo probleme jedan za drugim, da jednake mogućnosti koje su vam garantovane, zaista postanu jednake, a pre svega nastojaćemo da se poštuje vaše pravo na različitost, jer invalidnost je nešto od čega ne treba bežati i stiditi se“, zaključio je.

Inače, od 1. januara ove godine u Nišu je posao dobilo 155 osoba sa invaliditetom, a trenutno je njih 784 na birou, od toga 499 spada u prvu i drugu kategoriju, odnosno imaju spososbnost za rad.

Možda Vas zanima i sledeće...