1

НИШ И ВИЗАНТИЈА XVI

РИМСКИ ВЕНАЦ ПРАВОСЛАВНОГ КРАЉЕВСТВА

– 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног

 

У славу града Ниша, а у време градске славе од 03. до 05. јуна 2017. године, биће одржан шеснаести по реду Међународни научни скуп византолога Ниш и Византија у организацији Града Ниша, Универзитета у Нишу и Епархије Нишке.

Међународни симпозијум Ниш и Византија XVI својим поднасловом „Римски венац православног краљевства – 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног“, има за циљ да нишку, српску и европску јавност подсети на најзначајнији догађај у историји српске државности, али и на узајамну повезаност и упућеност хришћанских народа и држава.

2017. године обележава се 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног. То је прво српско краљевско крунисање круном пристиглом из Рима као дар римског папе Хонорија III. То се догодили у манастиру Жича 1217. године где је „Стефан по Божијој милости први крунисани (венчани) краљ све српске земље“, записано је у Жичкој хрисовуљи. Ово је прво српско краљевско крунисање и преломни тренутак у историји владарских крунисања код Срба. У хијерархији европских, хришћанских владара, Стефан Првовенчани је изједначен са осталим краљевима и Србија је тако стекла пуни суверенитет. Додела папске круне представља међународно правно признање Србије као независне државе.

И ове, 2017. године, од 03. до 05. јуна, у нашем граду ће боравити еминентни византолози из целог света а њихова знања биће усперена на Ниш, Србију и на свеколики византијски културни простор.