NIŠ I VIZANTIJA XVI

image_pdfimage_print

RIMSKI VENAC PRAVOSLAVNOG KRALJEVSTVA

– 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog

 

U slavu grada Niša, a u vreme gradske slave od 03. do 05. juna 2017. godine, biće održan šesnaesti po redu Međunarodni naučni skup vizantologa Niš i Vizantija u organizaciji Grada Niša, Univerziteta u Nišu i Eparhije Niške.

Međunarodni simpozijum Niš i Vizantija XVI svojim podnaslovom „Rimski venac pravoslavnog kraljevstva – 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog“, ima za cilj da nišku, srpsku i evropsku javnost podseti na najznačajniji događaj u istoriji srpske državnosti, ali i na uzajamnu povezanost i upućenost hrišćanskih naroda i država.

2017. godine obeležava se 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog. To je prvo srpsko kraljevsko krunisanje krunom pristiglom iz Rima kao dar rimskog pape Honorija III. To se dogodili u manastiru Žiča 1217. godine gde je „Stefan po Božijoj milosti prvi krunisani (venčani) kralj sve srpske zemlje“, zapisano je u Žičkoj hrisovulji. Ovo je prvo srpsko kraljevsko krunisanje i prelomni trenutak u istoriji vladarskih krunisanja kod Srba. U hijerarhiji evropskih, hrišćanskih vladara, Stefan Prvovenčani je izjednačen sa ostalim kraljevima i Srbija je tako stekla puni suverenitet. Dodela papske krune predstavlja međunarodno pravno priznanje Srbije kao nezavisne države.

I ove, 2017. godine, od 03. do 05. juna, u našem gradu će boraviti eminentni vizantolozi iz celog sveta a njihova znanja biće usperena na Niš, Srbiju i na svekoliki vizantijski kulturni prostor.

Možda Vas zanima i sledeće...