1

ДРУГИ ФОРУМ НАПРЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА НАДМАШИО ПРОШЛОГОДИШЊИ

Овогодишњи, други по реду Форум напредних технологија, надмашио је прошлогодишњи, оцењено је на радном састанку организатора овог скупа.

Према речима градоначелника Ниша Дарка Булатовића, Форум напредује и Град ће и наредне године бити генерални покровитељ Форума напредних технологија. Он је оценио да је данашњи састанак заправо почетак припрема за наредни форум и да су потенцијали Ниша у области информационих технологија далеко већи у односу на све оно што се у овом моменту у нашем граду у овој области ради. Градоначелник је похвалио радни тим који је реализовао овогодишњи форум и истакао да Ниш лагано враћа епитет „Града електронике“ који је некада имао, односно да је циљ ка коме стремимо сви ми да Ниш буде „Град напредних технологија“. Наш највећи потенцијал су људи, Универзитет, професори и студенти. Сви заједно морамо да радимо и промовишемо потенцијале којима располажемо, поручио је градоначелник.

ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ДРУГОГ ФОРУМА НАПРЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА




ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОТПИСНИК ИНИЦИЈАТИВЕ ДА 18.МАЈ БУДЕ ДАН СЕЋАЊА НА УБИЈЕНЕ ЖЕНЕ-ЖРТВЕ НАСИЉА

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић потписао је данас иницијативу за проглашење 18.Маја- Даном сећања на убијене жене жртве насиља.

Према речима градоначелника Ниша сви заједно, удружени, морамо да охрабримо и оснажимо што више жена да пријаве насиље јер насиље у породици није само питање породице, већ читавог друштва. Верујем да ће и доношење новог Закона о спречавању насиља у породици итекако помоћи, јер насиље над женама у породици не погађа само директну жртву.

„Нама као локалној самоуправи важно је да живот буде квалитетнији и за жене и за мушкарце, јер све што је добро за једне, добро је и за друге. Чињеница је да жене, иако је законом дефинисано да су равноправне са мушкарцима, то нису. Ми морамо да више бринемо о равноправности полова јер се са већим степеном равноправности постиже и квалитетнији живот, тј. друштво. Такође, настојаћемо да на различите начине делујемо на свест људи о насиљу над женама и уопште родној равноправности, мултисекторски смо се већ умрежили, донели смо и усвојили више докумената који се овом проблематиком баве, али допринос борби против насиља над женама мора да да целокупна јавност“, поручио је градоначелник Булатовић.

Иначе, иницијативу за проглешење 18.Маја- Даном сећања на убијене жене жртве насиља, покренули су у Нишу Комисија за родну равноправност и једнаке могућности СГ Ниша и Женска одборничка мрежа.




СТОХИЉАДИТИ ПУТНИК ДОЧЕКАН НА НИШКОМ АЕРОДРОМУ

Нишки аеродром, на коме је за годину дана уведено 9 редовних линија, дочекао је данас стохиљадитог путника. У питању је Миљана Тодоровић која је на нишки аеродром допутовала линијом из Ајндховена. Њој је градоначелник Ниша Дарко Булатовић, у знак сећања на овај тренутак, значајан за аеродром Константин Велики и Град Ниш, уручио томбак са ликом цара Константина.

„Аеродром Константин Велики представља нову развојну шансу не само за град Ниш, већ и за туризам у Србији генерално. Стохиљадити путник је историјски рекорд за нишки аеродром и очекујемо да до краја ове године цифра достигне и 120 000 “, рекао је овом приликом градоначелник. Он је додао да нас чека период реконструкције нишког аеродрома. „Надамо се да ће радови почети до краја ове године. Очекује нас реконструкција аеродромске зграде, односно адаптација и доградња постојећег путничког терминала аеродрома. Јако нам је драгоцена помоћ Републике односно Владе Србије која, заједно са нама, чини све што је могуће не би ли нишки аеродром функционисао на најбољи могући начин.“ Према градоначелниковим речима у наредном периоду очекује нас проширење капацитета аеродрома, што конкретно значи истовремену опслугу два авиона, тј.380 путника у доласку и 380 путника у одласку.

Иначе, аеродром „Константин Велики“ бележи константан пораст броја путника у односу на 2014. Наиме, укупан број путника на нишком аеродрому током 2014. године износио је 1 335.