1

ПОСЛЕ 45 ГОДИНА МЕШТАНИ ФРУШКОГОРСКЕ ДОБИЈАЈУ АСФАЛТ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и председник Градске општине Пантелеј Братимир Васиљевић са сарадницима обишли су данас радове на изградњи Фрушкогорске улице.

Према речима мештана ове улице, на асфалт чекају 45 година. Бранислава Ђорђевић, некадашња радница Нитекса, која живи у Фрушкогорској, каже да су мештани ове улице сами регулисали водоводну и канализациону мрежу, телефонску линију, годинама су газили блато и да је уређење њихове улице значајно јер ће се напокон решити њихови вишедеценијски проблеми.

Градоначелник Ниша рекао је да циљ овог градског руководства да се подједнако сређују и центар и ободни делови града. „Град и Министарство привреде за изградњу коловоза и атмосферске канализације издвојили су 7,9 милиона динара, у односу 50:50. До сада је урађена канализациона мрежа а у току је израда коловозне конструкције. Надам се да ће у наредних десетак дана Фрушкогорска улица у Пантелеју имати потпуно нови изглед на задовољство грађана“, поручио је градоначелник.




Обележен Међународни дан борбе против насиља над женама

Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се данас, а председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да је поносна што се Србија укључила у кампању “16 дана активизма у борби против насиља над женама” и апеловала на све да пријављују насилнике.
У Нишу је овај дан обележен акцијом у центру града у организацији Града Ниша и „Сигурне куће“ где су штићенице ове установе и активисткиње за заштиту права жена истакле пароле о томе колико је  неприхватљиво било какво насиље  против нежнијег пола.
Акцији се прикључила и градска већница задужена за социјална питања  Тијана Ђорђевић Илић,која је заједно са активисткињама делила пригодне промотивне материјале пролазницима о значају сузбијања породичног и других видова насиља над женама.
Међународни дан борбе против насиља над женама, обележава се у знак сећања на сестре Мирабал из Доминиканске републике, које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо 1960. године.



САОПШТЕЊЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКА НИША ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

„Насиље над женама велики је проблем у читавој држави и није довољно да се овом проблематиком бавимо само док траје кампања „16 дана активизма у борби против насиља над женама“. Потребан је континуиран рад, стална едукација друштва, мењање културних образаца понашања и укључивање различитих друштвених система, у циљу откривања, заустављања и превенирања ове појаве.

Ми не можемо да живимо у ситуацији где се насиље дешава у сваком другом домаћинству, као што се претпоставља. Морамо да охрабримо и оснажимо што више жена да пријаве насиље јер насиље у породици није само питање унутрашњег уређења породице и породичних односа већ друштва у целини. Верујем да ће и доношење новог Закона о спречавању насиља у породици итекако помоћи, јер насиље над женама у породици не погађа само директну жртву.

Нама као локалној самоуправи важно је да живот буде квалитетнији и за жене и за мушкарце, јер све што је добро за једне, добро је и за друге. Настојаћемо да на различите начине делујемо на свест људи о овој појави, мултисекторски смо се већ умрежили, али допринос борби против насиља над женама мора да да целокупна јавност“.