POSLE 45 GODINA MEŠTANI FRUŠKOGORSKE DOBIJAJU ASFALT

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević sa saradnicima obišli su danas radove na izgradnji Fruškogorske ulice.

Prema rečima meštana ove ulice, na asfalt čekaju 45 godina. Branislava Đorđević, nekadašnja radnica Niteksa, koja živi u Fruškogorskoj, kaže da su meštani ove ulice sami regulisali vodovodnu i kanalizacionu mrežu, telefonsku liniju, godinama su gazili blato i da je uređenje njihove ulice značajno jer će se napokon rešiti njihovi višedecenijski problemi.

Gradonačelnik Niša rekao je da cilj ovog gradskog rukovodstva da se podjednako sređuju i centar i obodni delovi grada. „Grad i Ministarstvo privrede za izgradnju kolovoza i atmosferske kanalizacije izdvojili su 7,9 miliona dinara, u odnosu 50:50. Do sada je urađena kanalizaciona mreža a u toku je izrada kolovozne konstrukcije. Nadam se da će u narednih desetak dana Fruškogorska ulica u Panteleju imati potpuno novi izgled na zadovoljstvo građana“, poručio je gradonačelnik.
Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se danas, a predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je ponosna što se Srbija uključila u kampanju “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama” i apelovala na sve da prijavljuju nasilnike.
U Nišu je ovaj dan obeležen akcijom u centru grada u organizaciji Grada Niša i „Sigurne kuće“ gde su štićenice ove ustanove i aktivistkinje za zaštitu prava žena istakle parole o tome koliko je  neprihvatljivo bilo kakvo nasilje  protiv nežnijeg pola.
Akciji se priključila i gradska većnica zadužena za socijalna pitanja  Tijana Đorđević Ilić,koja je zajedno sa aktivistkinjama delila prigodne promotivne materijale prolaznicima o značaju suzbijanja porodičnog i drugih vidova nasilja nad ženama.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obeležava se u znak sećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo 1960. godine.SAOPŠTENJE GRADONAČELNIKA NIŠA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

„Nasilje nad ženama veliki je problem u čitavoj državi i nije dovoljno da se ovom problematikom bavimo samo dok traje kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“. Potreban je kontinuiran rad, stalna edukacija društva, menjanje kulturnih obrazaca ponašanja i uključivanje različitih društvenih sistema, u cilju otkrivanja, zaustavljanja i preveniranja ove pojave.

Mi ne možemo da živimo u situaciji gde se nasilje dešava u svakom drugom domaćinstvu, kao što se pretpostavlja. Moramo da ohrabrimo i osnažimo što više žena da prijave nasilje jer nasilje u porodici nije samo pitanje unutrašnjeg uređenja porodice i porodičnih odnosa već društva u celini. Verujem da će i donošenje novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici itekako pomoći, jer nasilje nad ženama u porodici ne pogađa samo direktnu žrtvu.

Nama kao lokalnoj samoupravi važno je da život bude kvalitetniji i za žene i za muškarce, jer sve što je dobro za jedne, dobro je i za druge. Nastojaćemo da na različite načine delujemo na svest ljudi o ovoj pojavi, multisektorski smo se već umrežili, ali doprinos borbi protiv nasilja nad ženama mora da da celokupna javnost“.