1

У ТОКУ РЕКОНСТРУКЦИЈА ТОПЛИЧИНЕ УЛИЦЕ

Једна од најважнијих саобраћајних веза у ужем центру града и истовремено јако проблематична улица због чијег су се лошег стања и отежаног саобраћаја возачи често жалили, Толичина улица код Правног и Економског факултета, биће потпуно реконструисана до средине јануара. У току су радови на санацији коловоза, ивичњака и тротоара који се финансирају средствима Града Ниша из Програма уређивања грађевинског земљишта за 2016. годину. Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и члан Градског већа задужен за планирање и изградњу Милош Милошевић обишли су радове како би се уверили да ли се све одвија онако како је планирано. Према речима градоначелника, Град је издвојио 11 934 732 динара за ове радове. Он је додао да је комплетна реконструкција ове улице у сагласности са плановима јавно-комуналних предузећа. „ Постоји потпуна синхронизација и дат је налог предузећима да се придржавају упутстава јер нећемо толерисати да се завршене улице одмах копају због евентуалних активности ЈКП. Ми немамо толико новца да бисмо се разбацивали и ово што се сада ради треба да нам служи дуги низ година“, поручио је градоначелник.




44. скупштина Сталне конференције градова и општина (СКГО)

 Сходно традицији, осим највиших представника градова и општина, на заседању Скупштине СКГО учествовали су и други домаћи високи званичници, представници Владе Србије и ресорних министарстава, републички посланици, представници дипломатског кора, владиних и невладиних организација и институција, међународних донаторских организација, као и асоцијација локалних власти из других земаља са којима СКГО има успостављену сарадњу.
Највеће годишње окупљање градоначелника и председника општина и овога пута била је прилика да се током једног дана размотре најважније теме у области локалне самоуправе. У уводном делу Скупштине, учесницима  се обратито представник града Београда у својству града-домаћина, високи представници Владе Србије, Делегације Европске уније и земаља донатора Краљевине Шведске и Швајцарске Конфедерације. Такође, своје учешће у уводном делу Скупштине и обраћању учесницима најавила је и Гудрун Мослер – Торнстром, председница Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе. У завршници уводног дела, председник СКГО и градоначелник Ниша Дарко Булатовић поднео је извештај о кључним активностима у периоду између две скупштине.
Главна питања која су се разматрала на Скупштини су: Програм економских реформи за период 2017-2019. године, услови за привлачење инвестиција и унапређење локалног економског развоја, као и нова законска решења о локалној самоуправи. Очекује се да ће конструктиван дијалог учесника Скупштине допринети дефинисању праваца и приоритета деловања СКГО у наредном периоду. Скупштина је разматрала и одлучивала о питањима од значаја за рад СКГО као институције.
У оквиру радног дела Скупштине разматрани су предлози докумената и одлука важних за рад и функционисање СКГО.



НОВИ ИЗГЛЕД НАЈСТАРИЈЕ НИШКЕ ШКОЛЕ

У току су радови на реконструкцији фасаде зграде најстарије нишке школе „Учитељ Таса“ за коју је Град Ниш издвојио 11 милиона 600 хиљада динара. Градилиште је обишао и градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима како би се уверио да се радови одвијају по плану. „ За реконструкцију фасаде издвојили смо више од 11,6 милиона динара, а поред фасаде урађено је и санирање кровне конструкције“, рекао је овом прилико Булатовић.“ У плану су и неки занатски, бојадерски, радови на опшивању крова и постављање нових олука, као и делимично партерно уређење дворишта“, додао је градоначелник. Он је истакао да у многим школама треба још пуно тога да се уради и да ће се Град Ниш трудити да, без обзира на то на какве проблеме буде наилазио, створи најадекватније услове за живот у Нишу. Радови у ОШ Учитељ Таса биће завршени до 20.децембра, односно до почетка зимског распуста.

Реконструкција фасаде ОШ Учитељ Таса планирана је програмом капиталног инвестирања и обухваћен је велики број школа. Према речима начелнице Управе за образовање Марине Костић радови се изводе по приоритету и до сада је реализовано 95 одсто планираних радова за ову годину. Према њеним речима, на овај начин Град настоји да запосленима у образовању и деци омогући адекватније услове за рад.

Директорка ове школе Радмила Крстић захвалила је Граду, надлежној градској управи и Дирекцији за изградњу града и извођачима радова на сарадњи не би ли све текло по плану. Она је нагласила да је најстарија нишка школа ове године обележила 185 година рада и да ће се новим изгледом школе поносити и град и школа, али и родитељи и деца.Она је нагласила да, осим Града и донатори помажу школи како би деца добила одличан простор за игру у едукацију.