U TOKU REKONSTRUKCIJA TOPLIČINE ULICE

Jedna od najvažnijih saobraćajnih veza u užem centru grada i istovremeno jako problematična ulica zbog čijeg su se lošeg stanja i otežanog saobraćaja vozači često žalili, Toličina ulica kod Pravnog i Ekonomskog fakulteta, biće potpuno rekonstruisana do sredine januara. U toku su radovi na sanaciji kolovoza, ivičnjaka i trotoara koji se finansiraju sredstvima Grada Niša iz Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2016. godinu. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i član Gradskog veća zadužen za planiranje i izgradnju Miloš Milošević obišli su radove kako bi se uverili da li se sve odvija onako kako je planirano. Prema rečima gradonačelnika, Grad je izdvojio 11 934 732 dinara za ove radove. On je dodao da je kompletna rekonstrukcija ove ulice u saglasnosti sa planovima javno-komunalnih preduzeća. „ Postoji potpuna sinhronizacija i dat je nalog preduzećima da se pridržavaju uputstava jer nećemo tolerisati da se završene ulice odmah kopaju zbog eventualnih aktivnosti JKP. Mi nemamo toliko novca da bismo se razbacivali i ovo što se sada radi treba da nam služi dugi niz godina“, poručio je gradonačelnik.
44. skupština Stalne konferencije gradova i opština (SKGO)

 Shodno tradiciji, osim najviših predstavnika gradova i opština, na zasedanju Skupštine SKGO učestvovali su i drugi domaći visoki zvaničnici, predstavnici Vlade Srbije i resornih ministarstava, republički poslanici, predstavnici diplomatskog kora, vladinih i nevladinih organizacija i institucija, međunarodnih donatorskih organizacija, kao i asocijacija lokalnih vlasti iz drugih zemalja sa kojima SKGO ima uspostavljenu saradnju.
Najveće godišnje okupljanje gradonačelnika i predsednika opština i ovoga puta bila je prilika da se tokom jednog dana razmotre najvažnije teme u oblasti lokalne samouprave. U uvodnom delu Skupštine, učesnicima  se obratito predstavnik grada Beograda u svojstvu grada-domaćina, visoki predstavnici Vlade Srbije, Delegacije Evropske unije i zemalja donatora Kraljevine Švedske i Švajcarske Konfederacije. Takođe, svoje učešće u uvodnom delu Skupštine i obraćanju učesnicima najavila je i Gudrun Mosler – Tornstrom, predsednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. U završnici uvodnog dela, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša Darko Bulatović podneo je izveštaj o ključnim aktivnostima u periodu između dve skupštine.
Glavna pitanja koja su se razmatrala na Skupštini su: Program ekonomskih reformi za period 2017-2019. godine, uslovi za privlačenje investicija i unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja, kao i nova zakonska rešenja o lokalnoj samoupravi. Očekuje se da će konstruktivan dijalog učesnika Skupštine doprineti definisanju pravaca i prioriteta delovanja SKGO u narednom periodu. Skupština je razmatrala i odlučivala o pitanjima od značaja za rad SKGO kao institucije.
U okviru radnog dela Skupštine razmatrani su predlozi dokumenata i odluka važnih za rad i funkcionisanje SKGO.NOVI IZGLED NAJSTARIJE NIŠKE ŠKOLE

U toku su radovi na rekonstrukciji fasade zgrade najstarije niške škole „Učitelj Tasa“ za koju je Grad Niš izdvojio 11 miliona 600 hiljada dinara. Gradilište je obišao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima kako bi se uverio da se radovi odvijaju po planu. „ Za rekonstrukciju fasade izdvojili smo više od 11,6 miliona dinara, a pored fasade urađeno je i saniranje krovne konstrukcije“, rekao je ovom priliko Bulatović.“ U planu su i neki zanatski, bojaderski, radovi na opšivanju krova i postavljanje novih oluka, kao i delimično parterno uređenje dvorišta“, dodao je gradonačelnik. On je istakao da u mnogim školama treba još puno toga da se uradi i da će se Grad Niš truditi da, bez obzira na to na kakve probleme bude nailazio, stvori najadekvatnije uslove za život u Nišu. Radovi u OŠ Učitelj Tasa biće završeni do 20.decembra, odnosno do početka zimskog raspusta.

Rekonstrukcija fasade OŠ Učitelj Tasa planirana je programom kapitalnog investiranja i obuhvaćen je veliki broj škola. Prema rečima načelnice Uprave za obrazovanje Marine Kostić radovi se izvode po prioritetu i do sada je realizovano 95 odsto planiranih radova za ovu godinu. Prema njenim rečima, na ovaj način Grad nastoji da zaposlenima u obrazovanju i deci omogući adekvatnije uslove za rad.

Direktorka ove škole Radmila Krstić zahvalila je Gradu, nadležnoj gradskoj upravi i Direkciji za izgradnju grada i izvođačima radova na saradnji ne bi li sve teklo po planu. Ona je naglasila da je najstarija niška škola ove godine obeležila 185 godina rada i da će se novim izgledom škole ponositi i grad i škola, ali i roditelji i deca.Ona je naglasila da, osim Grada i donatori pomažu školi kako bi deca dobila odličan prostor za igru u edukaciju.