1

РАЧУН ХИТНЕ ПОМОЋИ ДЕБЛОКИРАН ПОСЛЕ ГОДИНУ ДАНА

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић обишао је данас Завод за хитну медицинску помоћ, чији је рачун, после годину дана, деблокиран, па ова установа може нормално да функционише. Рачун ове установе био је блокиран са 13 200 000 динара. За нас је био приоритет решавање проблема Завода за хитну медицинску помоћ јер је то установа од виталног значаја за град и пружање прве здравствене помоћи нашим суграђанима, рекао је градоначелник Ниша. Ми имамо одговорност да бринемо о нашим установама, али исто тако установе морају да се домаћински понашају, поручио је градоначелник и додао да ће у наредном периоду Град помно пратити како се установе понашају, пружају ли квалитетене услуге нашим суграђанима и на који начин се односе према буџетским средствима.

Градоначелник је истакао да није деблокада рачуна Хитне помоћи једина измирена обавеза у протекла четири месеца. Град је регулисао и већину дуговања из области социјалне заштите. Исплаћена је већина дуговања за радно ангажовање, сви захтеви који су пристигли за вантелесну оплодњу, исплаћује се август месец помоћи за породиље, а до пре четири месеца није било исплаћен ни један једини месец из ове године, рекао је градоначелник. Исплаћен је и део дуговања за народну кухињу Студентском центру, будући да није био исплаћен ни један једини динар у минулом периоду, нагласио је градоначелник и додао да ће за град бити приоритет све ове исплате и да ће оне у наредном периоду бити редовно исплаћиване.




Пријем за златне кошаркашице у нишкој Градској кући

Женска кошаркашка репрезентација Србије данас је стигла у Ниш, где ће у среду од 18.00 часова против Украјине играти одлучујући меч за прво место у групи у квалификацијама за Европско првенство 2017.

Наше кошаркашице по доласку из Београда примио је градоначелник Ниша Дарко Булатовић, који је организовао пријем у Градској кући. Пред многобројним новинарима и званичницима града Ниша, градоначелник Булатовић је поздравио златне са ЕП 2015. и бронзане са Олимпијских игара у Рију 2016.

– Хвала нашим најбољим кошаркашицама што су данас овде… Искористићу прилику да позовем све Нишлије да сутра од 18.00 сати будемо у дворани „Чаир“, помогнемо у остваривању циља који је наша реперезентација зацртала и присуствујемо победи Србије.

Селектор Марина Маљковић се захвалила на лепом пријему и рекла:

– Морам да искажем истинску срећу што се налазимо у граду који воли кошарку. Ниш је увек био сјајан организатор у мушкој и женској кошарци у последњих неколико година. Посебно нам је драго што доносимо злато са Европског првенства, што је ново кад је женска кошарка у питању и најбогатије што имамо – бронзу са највећег спортског такмичења Олимпијскијх игара, које ове девојке имају око врата. Хвала градоначелнику на оваквом пријему. За нас је јако значајна сутрашња утакмица, уједно ће бити и врло тешка. Потрудићемо се да победимо, али апелујем на све Нишлије да нас сутра на прави начин подрже, а знам да ви то можете. Понављам, биће то јако тешка утакмица, па ће нам заиста бити потребна енергија са трибина. Сигурна сам да смо на најбољем месту у Србији када су подршка и разумевање кошарке у питању – рекла је Маљковићева.




ПРЕДСТАВЉЕН ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ

Представници Европске делегације у Србији презентовали су данас у Нишу градоначелнику и представницима институција, цивилног сектора и медија Извештај Европске комисије за период од октобра 2015. до септембра 2016. године о напретку Србије у процесу придруживања Европској Унији. Извештај је недавно шеф делегације Мајкл Девенпорт уручио српском премијеру Александру Вучићу. У овом извештају је истакнуто да је Србија учинила велики корак у европским интеграцијама и да је у чак 24 поглавља наша земља остварила делимичан напредак у односу на прошлу годину. Посебно је похваљено смањење буџетског дефицита, реформа државне управе и стварање услова ефикасне тржишне привреде.
Градоначелника Ниша Дарко Булатовић поздравио је представнике делегације ЕУ, и рекао да је Србија на европском путу и да жели да постане део европског друштва. Наставићемо да радимо и да се трудимо да наша економија и даље напредује, рекао је градоначелник и додао да се уложени напори премијера и Владе Србије виде и на локалу будући да локална самоуправа, у складу са политиком Владе Србије која се темељи на ефикасним реформама, настоји да обезбеди услове за долазак инвеститора и отварање нових радних места. Такође, локална самоуправа чини све да прати Владу Србије и да реформске мере уграђује у своје одлуке и примењује их у оквиру својих активности. Он је истакао да нишка локална самоуправа ради потпуно транспарентно, да и грађани и представници медија у сваком тренутку могу имати и имају увид у активности Града и да ће тако бити и у наредном периоду.