1

Мој енергетски град

Деца предшколског узраста  и прваци Основне школе Учитељ Таса обучени у костиме који позивају на очување животне средине, прошетали су градом како би скренули пажњу на важност бриге о околини у којој живимо.

Шетња и посета Градској кући у којој су разговарали о екологији са представницима града, део су пројекта “Мој енергетски град” који заједно са њима реализује нишка невладина организација  “Протекта”.

Пројекат Мој енергетски град подржало је Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије.

У Градској кући децу је примио шеф одсека за енергетику Бранко Андрејевић ,који је малишанима објаснио зашто је важно одговорно се односити према потрошњи енергије и енергетским ресурсима.

Затим су малишани на себи својствен начин постављали питања ,али и изнели своје мишљење о очувању околине ,река  и штедњи електричне енергије.




Наредне године у Нишу почасни конзулат Аустрије

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић састао се данас у Градској кући са Његовом екселенцијом Амбасадором Аустрије у Републици Србији Јоханесом Ајгнером са којим је разговарао о унапређењу привредне, као и сарадње на пољу образовања и културе. Ниш већ има одличне везе са Аустријом, будући да овде послује компанија Тагор, али верујем да ће у наредном периоду нове аустријске инвестиције стићи у наш град, поручио је овом приликом градоначелник Булатовић. На данашњем састанку најављено је да ће Република Аустрија у току 2017. године отворити свој први почасни конзулат у Србији и то у Нишу. Име почасног конзула биће познато наредне године.

Прилико данашње посете нашем граду, амбасадор Ајгнер одржао је и предавање на нишком Економском факултеу на тему „ЕУ-братство и јединство?“.




Министар Кркобабић у посети Нишу

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић састао се данас  са грдаоначелником Ниша Дарком Булатовићем у Градској кући.

Током разговора било је речи о развоју Нишке бање ,туристичке дестинације близу Ниша ,која последњих година бележи стагнацију у свом развоју.
Министар је истакао да је у од премијера добио задатак да заједно са представницима локалне самоуправе пронађе  начин како би се стање у појединим бањама у Србији побољшало и повећала туристичка понуда као и искоришћеност капацитета.

Градоначелник је рекао да  Нишка бања поседује одличан потенцијал ,јер има  одличне балнеолошке карактеристике и налази  се близу великог града и аеродрома који је повезује са готово целом Европом.
Адекватном приватизацијом и оживљавањем туристичке понуде као и хотела и смештајних капацитета  ,ова бања могла би у догледно време да поврати свој некадашњи углед у туристичком погледу,речено је на састанку.
Претходно се министар у Нишкој бањи састао  са председником ове градске општине  Дејаном Јовановићем, са којим се разговарало о свеукупном развоју једне од најстаријих бања у Србији.




Отворен Сајам запошљавања

У присуству министра за рад запошљавање ,борачка и социјална питања Александра Вулина,градоначелник Ниша Дарко Булатовић отворио је Сајам запошљавања у оквиру Форума напредних технологија. На овом сајму 30 компанија углавном из ИТ сектора представиће своје кадровске потенцијале и заинтересоване упознати са могућностима за запошљавање.

Овај Сајам је организован у оквиру другог Форума напредних технологија, чији је основни циљ да се Ниш представи као центар напредних технологија, и да се промоцијом производних, научно-образовних и институционалних ресурса допринесе оживљавању привреде, привлачењу инвестиција, спречавању одлива радне снаге и повећању запослености.

“ Заједничким настојањима  свих учесника и уз подршку релевантних институција Система желимо да начинимо корак више ка заједничком циљу – а то је  позиционирање града Ниша као важног регионалног центра електронике, машинства и информационо-комуникационих технологија” рекао је градоначелник Булатовић приликом отварања сајма.

Специјализовани сајам запошљавања пружа могућност директног сусрета тражилаца запослења са представницима компанија које послују у области напредних технологија.

Потреба за кадровима из области информационих и напредних технологија је у константном порасту. Образовне установе покушавају да понуде што савременије програме и начине образовања како би произвеле људске ресурсе према захтевима тржишта рада.

На Сајму професионалне оријентације будући ученици средњих школа и будући студенти факултета и виших школа биће у прилици да из прве руке добију информације о школовању у области напредних технологија.