OTVOREN DRUGI FORUM NAPREDNIH TEHNOLOGIJA U NIŠU

  • dsc_6126
  • gradonacelnik-forum
  • untitled
  • dsc_6126
  • dsc_6126
  • gradonacelnik-forum
image_pdfimage_print

Vlada Republike Srbije priprema Strategiju razvoja informacionih tehnologija u cilju povećanja kadrovskih kapaciteta u tom sektoru, izjavio je na otvaranju Drugog Foruma informacionih tehnologija u Nišu potpredsednik Vlade Rasim Ljajić. On je rekao da se godišnje iškoluke 1 500 stručnjaka informacionih tehnologija, a da je cilj Vlade da taj broj dostigne 5 000. Ljajić je poručio da bi u ovom trenutku moglo da se zaposli još 15 000 IT stručnjaka i podsetio da je IT sektor najprofitabilniji deo svake privrede.

„Oko 19 000 ljudi koji rade u Srbiji u tom sektoru godišnje izvezu softverska rešenja vredna 450 miliona evra, a cilj je da se u narednih pet godina izvoz u ovom sektoru poveća na 1,5 milijardi evra“, rekao je potpredsednik Vlade. On je naglasio da je do sada malo ulagano u nauku, istraživanje i inovacije, a da je neophodno da se povežu naučno-istraživačke institucije i privreda. „U zemljama Evropske Unije prosečno ulaganje u nauku iznosi nešto više od dva odsto bruto domaćeg proizvoda, a kod nas ispod jedan odsto“, naglasio je Ljajić i dodao da bi ulaganje u nauku trebalo da iznosi bar jedan odsto. On je poručio da Niš ima svoje potencijale da postane regionalni centar novih tehnologija i da može da doprinese digitalnoj transformaciji zemlje.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je da Forum naprednih tehnologija treba da pokaže šta je to što se u sektoru naprednih tehnologija u našem gradu radi. On je dodao da u Nišu u ovom sektoru radi 170 firmi i više od 3 000 ljudi.„ Niš ima obrazovne, institucionalne i privredne potencijale da ponovo postane grad elektronike“, poručio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Forum naprednih tehnologija okupio je pedesetak učesnika, firmi, kao i škole i fakultete. U okviru Foruma Nacionalna služba za zapošljavanje organizovaće Sajam profesionalne orijentacije.

Možda Vas zanima i sledeće...