ОТВОРЕН ДРУГИ ФОРУМ НАПРЕДНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У НИШУ

  • dsc_6126
  • gradonacelnik-forum
  • untitled
  • dsc_6126
  • dsc_6126
  • gradonacelnik-forum
image_pdfimage_print

Влада Републике Србије припрема Стратегију развоја информационих технологија у циљу повећања кадровских капацитета у том сектору, изјавио је на отварању Другог Форума информационих технологија у Нишу потпредседник Владе Расим Љајић. Он је рекао да се годишње ишколуке 1 500 стручњака информационих технологија, а да је циљ Владе да тај број достигне 5 000. Љајић је поручио да би у овом тренутку могло да се запосли још 15 000 ИТ стручњака и подсетио да је ИТ сектор најпрофитабилнији део сваке привреде.

„Око 19 000 људи који раде у Србији у том сектору годишње извезу софтверска решења вредна 450 милиона евра, а циљ је да се у наредних пет година извоз у овом сектору повећа на 1,5 милијарди евра“, рекао је потпредседник Владе. Он је нагласио да је до сада мало улагано у науку, истраживање и иновације, а да је неопходно да се повежу научно-истраживачке институције и привреда. „У земљама Европске Уније просечно улагање у науку износи нешто више од два одсто бруто домаћег производа, а код нас испод један одсто“, нагласио је Љајић и додао да би улагање у науку требало да износи бар један одсто. Он је поручио да Ниш има своје потенцијале да постане регионални центар нових технологија и да може да допринесе дигиталној трансформацији земље.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић истакао је да Форум напредних технологија треба да покаже шта је то што се у сектору напредних технологија у нашем граду ради. Он је додао да у Нишу у овом сектору ради 170 фирми и више од 3 000 људи.„ Ниш има образовне, институционалне и привредне потенцијале да поново постане град електронике“, поручио је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Форум напредних технологија окупио је педесетак учесника, фирми, као и школе и факултете. У оквиру Форума Национална служба за запошљавање организоваће Сајам професионалне оријентације.

You may also like...