1

Положени венци поводом Дана примирја у првом светском рату

На Војничком гробљу у Нишу положени су венци поводом Дана примирја у Првом светском рату, а ректор Призренске богословије Милутин Тимотијевић претходно је служио  парастос погинулим војницима и жртвама рата.
Дан потписаног примирја у Првом светском рату и капитулација Немачке, у Србији се од 2012. године обележава као државни празник.
На дан окончања Првог светског рата, 11. новембра 1918. године, у вагону маршала Фердинанда Фоша у француском граду Компјењу, силе Антанте потписале су примирје са Немачком чиме је она капитулирала. Мир је потписан у 11 сати једанаестог дана у једанаестом месецу, а овај датум слави се у свим земљама потписницама мира.
Присутнима се обратио помоћник градоначелника, Драгослав Павловић.
„То су људи који су показали своју храброст и пре неких стотину година и прошли голготу. Преживели су на Крфу и Виду и вратили се у отаџбину одлучнији него икад да одбране своју земљу од непријатеља“, казао је Драгослав Павловић.
Србија је у овом великом рату изгубила милион и седамстотина педесет хиљада људи ,а у  свету је страдало преко 50 милиона људи.