POMOĆ U OČUVANJU KULTURNOG NASLEĐA

image_pdfimage_print
Predsednik Skupštine Grada Niša Rade Rajković, sastao se danas sa predsednikom Asocijacije evropskih gradova kulture (AVEC) i zamenikom gradonačelnika francuskog grada Arla – Kristijanom Murisarom.
Ovaj susret, prema rečima predsednika Rajkovića, kontinuitet je višegodišnje saradnje Niša i Arla i dobra je prilika za razmenu iskustava u domenu očuvanja i prezentacije kulturnog i istorijskog nasleđa. Ovoj temi u Nišu će se pristupati sa velikom pažnjom, imajući u vidu potencijal opšteg ekonomskog razvoja. To se pre svega odnosi na bolju turističku ponudu sve većem broju stranih posetilaca, koji u Nišu dosta toga mogu da vide i saznaju o istoriji i kulturi ovog kraja.
Pri tom, sadašnje gradsko rukovodstvo će naročito insistirati da na tome rade najbolji profesionalci u ustanovama kulture, čiji kontinuitet u radu neće zavisiti od periodičnih promena lokalne vlasti, zaključio je Rajković.
Inače, mreža A.V.E.C (Alliance de Villes Européennes de Culture) je formirana 1997. godine kao Evropska mreža istorijskih gradova i okruga sa zajedničkim ciljem uspostavljanja evropskog regiona zasnovanog na poštovanju kulture kroz materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe, koje predstavlja identitet gradova i regiona.

 

Možda Vas zanima i sledeće...