1

ОТВОРЕНА АПОТЕКА У ГОРЊОЈ ТОПОНИЦИ

Од данас је отворена апотека у оквиру здравствене станице „Горња Топоница“. Отварању је присуствовао и градоначелник Ниша Дарко Булатовић који је овом приликом захвалио савету грађана овог села на помоћи, пруженој надлежним институцијама да се простор у оквиру здравствене станице преуреди и стави у функцију. Ово можда није велика инвестиција али је свакако значајна, првенствено за грађане Горње Топонице и 16 околних села која гравитирају ка Горњој Топоници. На овај начин биће унапређен квалитет пружене здравствене услуге јер ће становници нишких и алексиначких села моћи на, бржи и ефикаснији начин,  да дођу до неопходне терапије и лекова, рекао је градоначелник Ниша. Иначе, иницијатива за отварање апотеке потекла је од градоначелника Ниша, а адаптацију простора подржали су мештани села Горња Топоница, бесплатним извођењем радова, а општина Црвени Крст обезбедила је потребан материјал. Дом здравља Ниш и ЗУ Апотетека Ниш међусобно су се договорили о коришћењеу пословног простора.

 




ПОМОЋ У ОЧУВАЊУ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

Председник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић, састао се данас са председником Асоцијације европских градова културе (AVEC) и замеником градоначелника француског града Арла – Кристијаном Мурисаром.
Овај сусрет, према речима председника Рајковића, континуитет је вишегодишње сарадње Ниша и Арла и добра је прилика за размену искустава у домену очувања и презентације културног и историјског наслеђа. Овој теми у Нишу ће се приступати са великом пажњом, имајући у виду потенцијал општег економског развоја. То се пре свега односи на бољу туристичку понуду све већем броју страних посетилаца, који у Нишу доста тога могу да виде и сазнају о историји и култури овог краја.
При том, садашње градско руководство ће нарочито инсистирати да на томе раде најбољи професионалци у установама културе, чији континуитет у раду неће зависити од периодичних промена локалне власти, закључио је Рајковић.
Иначе, мрежа A.V.E.C (Alliance de Villes Européennes de Culture) је формирана 1997. године као Европска мрежа историјских градова и округа са заједничким циљем успостављања европског региона заснованог на поштовању културе кроз материјално и нематеријално културно наслеђе, које представља идентитет градова и региона.

 




Други Форум напредних технологија-Потенцијали Града Ниш

Град Ниш, у партнерству са Регионалном привредном комором Ниш, Електронским факултетом Универзитета у Нишу, Националном службом за запошљавање-Филијала Ниш и Кластером напредних технологија Ni CAT организује 15. и 16. новембра, у реновираном простору Официрског дома, други Форум напредних технологија.

Према речима градоначелника Ниша Дарка Булатовића циљ форума је презентација привредних, научно-образовних и институционалних потенцијала Града Ниша у области напредних технологија.

На реализацији овогодишњег форума ради тим од 25 представника града, градских институција, привреде, образовања и науке, као и невладин сектор.На дводневном форуму и ове године ће бити организовани стручни панели, изложба привредних, научно-образовних и институционалних потенцијала града, специјализовани сајам запошљавања и професионалне оријентације, изложба „Ниш-град електронике кроз време“, као и низ других пратећих активности из области напредних технологија.

Градоначелник је на данашњој конференцији за новинаре у Градској кући, позвао домаће компаније из света електронике, машинства, ИКТ-а, да презентују своје производе и сегменте рада, образовне институције да покажу шта је то што нас чини конкурентним на тржишту у сфери образовања, када су напредне технологије у питању.




ПРИЈЕМ ЗА АМБАСАДОРА ПОЉСКЕ У СРБИЈИ

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић састао се данас у Градској кући са Његовом екселенцијом амбасадором Републике Пољске у Србији Томашом Негођишем. На пријему је разговарано о сарадњи у области привреде, културе и образовања. Градоначелник и амбасадор сложили су се да је неопходно обновити везе између српског и пољског народа који су у прошлости имали изузетну сарадњу, а договорено је да се у наредном периоду организује и привредно-економски форум на коме би учествовали заинтересовани инвеститори из Пољске. Идеја је да им се представе потенцијали југоисточне Србије како би се предузели конкретнији кораци на успостављању привредно-економске сарадње. Пољски амбасадор најавио је и интензивирање сарадње на културном плану, али и на пољу образовања у циљу повезивања Универзитета у Нишу са универзитетима у Пољској.