LETOVI IZ NIŠA I DO BRATISLAVE

Irska kompanija „Rajaner“ od danas uvodi još jedan let sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“, za Bratislavu. Dočeku prvog aviona iz slovačke prestonice, prisustvovali su Njena ekselencija, ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Gradonačelnik je ovom prilikom izjavio da je ovo osmi let u nizu iz Niša, od planiranih 9 i da se niški aerodrom razvija baš onako kako su Nišlije priželjkivale više od 30 godina. On se zahvalio na podršci Vladi Srbije koja je značajno pomogla da se aerodrom „Konstantin Veliki“ počne da razvija u punom kapacitetu. Ambasadorka Slovačke izrazila je veliko zadovoljstvo što su napori da zaživi linija do glavnog grada Slovačke urodili plodom i izrazila nadu da će ovo biti samo početak dobre saradnje dve zemlje na mnogim poljima.Ministar Rasim Ljajić naglasio je da je razvoj aerodroma u Nišu od izuzetnog značaja za čitavu Srbiju. On je posebno istakao da očekuje još više turista iz Slovačke jer nije zadovoljan brojem Slovaka koji trenutno posećuju našu zemlju. Takođe, naglasio je da uspostavljanje redovne aviolinije Niš-Bratislava znači i unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje, naročito u oblasti ekonomije. Inače, od početka godine, kroz niški aerodrom je prošlo 81 100 putnika, a do kraja godine, uz sada već 9 linija, očekuje se da bude prevezeno 120 000 putnika.
Obilazak Francuskog instituta u Nišu

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović obišao je danas Francuski institut u Nišu gde se upoznao sa aktivnostima instituta koje su usmerene ka predstavljanju savremenog francuskog stvaralaštva i promocije jezika.
Ovaj institut postoji od 2003. godine i predstavlja jedan od tri ogranka centralnog instituta da sedištem u Beogradu.
Institut predstavlja izlog savremenog francuskog stvaralaštva – organizuje raznovrsne kulturne događaje (projekcije filmova, Frankofona pesma, Nišvil, Praznik muzike u Nišu…)Zatim,jača mesto francuskog jezika – Nudi kurseve francuskog jezika za decu i odrasle
Zadatak instituta je i da usmerava ka Francuskoj univerzitetske i naučne krugove  i u tom smislu svake godine  poklanja oko 40 stipendija srpskim studentima.

 
Nova linija Dizeldorf

Posle Berlina, putnici sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ letovima kompanije „Rajaner“ od danas će moći da otputuju i do Dizeldorfa. U naredna dva dana ova kompanija će sa niškog aerodroma uvesti i linije do Bratislave i Milana.

Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića koji je, sa svojim saradnicima, prisustvovao sletanju aviona iz Dizeldorfa,  ostvaruje se san svih Nišlija, da aerodrom radi punim kapacitetom. On je najavio da će Grad sa 26 miliona dinara finasirati popravku krova aerodromske zgrade, a Vlada će dodatno pomoći njenom opremanju. Cilj nam je da obezbedimo najbolje uslove za rad niškog aerodroma, poručio je gradonačelnik.

Niški aerodrom „Konstantin Veliki“ sa 9 linija do kraja godine će zabeležiti rekord od više od 100 000 putnika.

Let iz Dizeldorfa prvi je let u novoj zimskoj sezoni letenja, rekao je direktor aerodroma „Konstantin Veliki“ Vladica Đurđanović. Prema njegovim rečima svaki novi let donosi 30 000 novih putnika na godišnjem nivou, a cilj nam je da u narednih pet godina imamo između 500 i 700 hiljada putnika, kao i da prevezemo više od 4 000 tona robe. On je za, ponedeljak 7. novembar, najavio i promociju prve redovne kargo linije Niš-Istanbul koja je utoliko značajnija, ako se zna da osim aerodroma Nikola Tesla, aerodromi u Sarajevu, Tuzli, Zagrebu, Skoplju i Sofiji nemaju kargo saobraćaj te će Niš i u tom smislu predstavljati značajan centar.
TRAJNI SMEŠTAJ ZA 10 PORODICA INTERNO RASELJENIH LICA NA SELU

Grad Niš i Komesarijat za izbeglice i migracije obezbedili su sredstva za kupovinu 10 seoskih domaćinstava za interno raseljena lica, čime su ovi ljudi napokon dobili trajni smeštaj. Za ovu namenu Grad i Komesarijat za izbeglice obezbedili su 10 miliona dinara, a sa prodavcima i budućim vlasnicima domaćinstava danas je u Gradskoj kući ugovore potpisao Gradonačelnik Darko Bulatović..

Grad i Komesarijat za izbeglice i migracije svake godine objavljuju javne pozive za interno raseljena lica, za obezbeđivanje trajnog smeštaja, kupovinom seoskih domaćinstava u okolini Niša. Ovo je drugi konkurs ovakvog tipa. Prethodnim konkursom, krov nad glavom obezbeđen je za 8 porodica.

Inače, do sada je interesovanje za ovakav vid rešavanja stambenih problema pokazalo 320 porodica i u narednom periodu će se raditi na rešavanju njihovog stambenog pitanja. Prema rečima sada već vlasnika domaćinstava, ovakva pomoć im mnogo znači jer će konačno imati nešto svoje. Porodice koje su od Grada i Komesarijata za izbeglice dobile domaćinstva nemaju pravo na otuđenje istih narednih pet godina.
SA NIŠKOG AERODROMA I DO DIZELDORFA, BRATISLAVE I MILANA

Irska “low cost” avio-kompanija”Rayanair”, koja od 4. septembra leti sa niškog aerodroma do Berlina i nazad, najavila je danas u Nišu nove letove i to do Dizeldorfa, Bratislave i Milana.

Chiara Rivara, menadžerka prodaje i marketinga za oblast istočnog Sredozemlja kompanije “Rayanair” istakla je da ova kompanija planira da u 2017.godini, sa ukupno četiri linije preveze još 120 000 putnika. Ona je najavila da srpski kupci mogu da očekuju niske cene karata za blagovremene rezervacije. Da bismo proslavili objavu letnjeg rasporeda letenja za 2017., obezbedili smo mogućnost kupovine karata za let u novembru iz Niša, po ceni od 4,99 evra, za kupovinu do ponedeljka 31.oktobra, poručila je ona.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je saradnja sa ovom kompanijom od izuzetnog značaja za grad i uopšte za razvoj niškog aerodroma, koji kreće ka putu samoodrživosti. Aerodrom može i želi da funkcioniše još bolje i Grad će, zajedno sa Republikom, učiniti sve da poboljša uslove rada novim ulaganjima, poput ulaganja u rekonstrukciju terminalne zgrade. Niš je destinacija sa velikim potencijalom i siguran sam da će u godini pred nama saradnja sa kompanjom „Rayanair” biti još bolja, poručio je gradonačelnik.

Sa niškog Aerodroma „Konstantin Veliki“ već saobraćaju avioni “WizzAir”-a ka Bazelu, Malmeu, Memingenu, Ajndhovenu i Dortmundu.
POČELE 42. NIŠKE MUZIČKE SVEČANOSTI

U prepunoj sali Niškog Simfonijskog orkestra sinoć su počele 42. Niške muzičke svečanosti. Niškoj publici na otvaranju su se predstavili niški simfoničari, a kao solistkinja nastupila je poznata pijanistkinja Rita Kinka, pod dirigentskom palicom holandskog umetnika Jozefa Suilena, a izveden je, premijerno, Rahmanjinov 3.koncert u d molu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je svečano otvorio 42.NIMUS, istakao je značaj ovog festivala za Grad Niš i poručio da je kulturno nasleđe najveće bogatsvo Grada koje govori o nama. On je pohvalio organizaciju i ljude koji umetnost stvaraju i koji publici daruju nemerljivo. Gradonačelnik je pozdravio sve umetnike koji će u Nišu nastupiti, kako naše domaće, tako i goste iz Slovenije, Grčke, Češke, Holandije i Makedonije. Siguran sam da će vaši nastupi biti izuzetni i da će niška publika to umeti da prepozna. Nadam se da ćete i večeras i narednih večeri u ovako impozantnom broju ispunjavati festivalski prostor i da nećete štedeti dlanove jer je za muzičare najveća satisfakcija upravo vaš aplauz, rekao je Gradonačelnik.

Inače, ovogodišnji NIMUS trajaće do 10.novembra. Biće izvedeno ukupno 9 koncerata. Organizatori NIUMUSA su Simfonijski orkestar i Niški kulturni centar, a pokrovitelj Grad Niš.

 
Srećno detinjstvo

Prvo dečje igralište izgrađeno u sklopu velike društveno odgovorne akcije Imleka “Moja Kravica – rasti srećno”, svečano je danas otvoreno u parku Svetog Save u Nišu.
Novo igralište potpuno je opremljeno da odgovori na različite potrebe brojnih mališana. Događaju su prisustvovali gradonačelnik Niša Darko Bulatović, direktor marketinga Imleka Slobodan Srećković i članovi Gradskog veća.
Realizaciju ove akcije pomogao je Grad Niš, kako bi park Svetog Save dobio novi sadržaj za decu. Tim povodom Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je ovo još jedan dokaz, da jedino pomažući jedni drugima možemo biti srećni.
“Sreća je uvek u rukama onoga koji daje, ali i onog koji dobija. Hvala kompaniji Imlek na Moja Kravica igralištu, koje će usrećiti naše najmlađe sugrađane, ali i njihove roditelje, bake, deke, staratelje”, rekao je Bulatović.
“Ovo je velika stvar za naše sugrađane i mališane, primer kako jedna kompanija može da doprinese razvoju i kvalitetu života u gradu. Ovo je jedno od najbezbednijih igrališta”, rekao je gradski većnik Mihajlo Zdravković.
BOLJI POLOŽAJ OSI

U holu Gradske kuće u Nišu danas je održana javna rasprava o predlogu Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji do 2020.godine. Strategija definiše ključne oblasti od uticaja na položaj osoba sa invaliditetom u smislu obezbeđivanja: pristupačnosti, participacije, jednakosti, zapošljavanja, obrazovanja i obuke, socijalne zaštite, zdravstva i drugih aktivnosti koje doprinose izjednačavanju mogućnosti osoba sa invaliditetom.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Vladimir Pešić poručio je da je radi poboljšanja sveukupnog socijalnog i ekonomskog položaja osoba sa invaliditetom, potrebno da svi društveni akteri uzmu puno učešće u predlaganju pojedinih mera i aktivnosti, predviđenih Akcionim planom koji prati ovu strategiju.

Gradonačelnik Niša Darko BUlatović pozdravio je prisutne i rekao da Grad Niš ima i da će tek imati značajnu ulogu u borbi za ravnopravno učešće OSI u svim aspektima društvenog života. Mi iz lokalne samouprave  imamo obavezu da utičemo na implementiranje strateških dokumenata, kroz odluke koje ćemo donositi, kazao je gradonačelnik i dodao da će se lokalna samouprava, u okviru svojih mogućnosti, truditi da budžetska sredstva rasporedi na najbolji mogući način. Poštovanje ljudskih prava naš je prioritet i nastojaćemo da i kroz projektne aktivnosti razvijemo različite vrste usluga koje će biti stavljene u funkciju OSI.
SVI ZAJEDNO MOŽEMO DA UKLONIMO BARIJERE

Humanitarna muzička manifestacija „Uklonimo barijere“, koju organizuje Udruženje „Dragana Rodić“ održano je u svečanom holu Univerziteta u Nišu deveti put zaredom. Cilj ove manifestacije, koja okuplja poznate muzičare na jednom mestu, je da se uklone barijere u glavama ljudi i da se svi druže i šire pozitivnu energiju uprkos različitosti. Akciju su ove godine podržali brojni umetnici-pesnik, Nebojša Đorđević Šone i muzičari, Maja Odžaklijevska, Vizantia i drugi.

Poruka koja se čula je da svi moramo biti svesni da je naša obaveza da u svakom trenutku jedni drugima pomažemo i da je muzika ta koja pleni i koja otlanja sve barijere.

U svečanom holu Univerziteta u Nišu, uručene su pristupnice počasnim članovima udruženja, među kojima je i Gradonačelnik Darko Bulatović.
NEMA VANREDNE SITUACIJE U NIŠU-svih 14 kotlarnica su u funkciji i rade

Pojačana aktivnost svih nas da rešimo probleme koji godinama nisu rešavani nije nikakva vanredna situacija, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović u razgovoru sa novinarima. Niti je bila, niti je vanredna situacija, 14 kotlarnica u Nišu su u funkciji i rade bez ikakavih ispada sistema, a sve aktivnosti koje su preduzete bile su usmerene ka preveniranju situacije da upravo ne bi došlo do ispada sistema. Tako treba da bude svakog dana jer su interesi građana na prvom mestu i pravovremeno planiranje i preduzimanje mera ne treba shvatati kao vanrednu situaciju, poručio je gradonačelnik..

Gradonačelnik Niša je naveo da je Niš od Srpsko-Ruskog humanitarnog centra dobio dva agregata koja su u funkciji obezbeđivanja električne energije za eventualni ispad koji bi se mogao desititi, kao i za rad u noćnim uslovima, jer su mnoge deonice toplovoda na sredini bulevara i ulica. Ti agregati su vraćeni juče jer očigledno za njima nije bilo potrebe u toj meri, istakao je Bulatović navodeći da nije bilo kašnjenja u radu toplane, te da je izuzetak bila jedna kotlarnica. Bulatović je dodao da je reč o kotlarnici na toplani jug koja je bila u remontu do 17. oktobra, jer je na njoj bila havarija u prethodnom periodu, ali su preduzete sve mere da se problemi otklone.

Gradonačelnik je istakao da su problemi koji postoje manji u odnosu na prethodne godine, ali da on time nije zadovoljan jer je bitno da svi korisnici usluga toplane budu zadovoljni. Činjenica je da postoje pojedinačni problemi i da ekipe rade na terenu kako bi se oni otklonili, tamo gde za to ima uslova jer stanari nekih zgrada nemaju potpisane ugovore sa toplanom. Takođe, toplana mora da reaguje po listi prioriteta, što znači da će se prvo reagovati po prijavi građana za curenje u stanu.

Svi kapaciteti stavljeni su u službu rešavanja problema sa isporukom toplotne energije, a nalog da pomognu sa svojim mašinama i radnicima, dobila su i druga komunalna preduzeća, istakao je gradonačelnik. Čini se sve kako bi se situacija držala pod kontrolom i niti je bilo, niti ima potrebe za vanrednim merama. Građani moraju da znaju da će angažovanje svih službi i ljudi 24 časa biti 100 odsto jer su oni u središtu svih naših aktivnosti, poručio je gradonačelnik Niša.