1

ЛЕТОВИ ИЗ НИША И ДО БРАТИСЛАВЕ

Ирска компанија „Рајанер“ од данас уводи још један лет са нишког аеродрома „Константин Велики“, за Братиславу. Дочеку првог авиона из словачке престонице, присуствовали су Њена екселенција, амбасадорка Републике Словачке у Србији Дагмар Репчекова, министар трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије Расим Љајић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Градоначелник је овом приликом изјавио да је ово осми лет у низу из Ниша, од планираних 9 и да се нишки аеродром развија баш онако како су Нишлије прижељкивале више од 30 година. Он се захвалио на подршци Влади Србије која је значајно помогла да се аеродром „Константин Велики“ почне да развија у пуном капацитету. Амбасадорка Словачке изразила је велико задовољство што су напори да заживи линија до главног града Словачке уродили плодом и изразила наду да ће ово бити само почетак добре сарадње две земље на многим пољима.Министар Расим Љајић нагласио је да је развој аеродрома у Нишу од изузетног значаја за читаву Србију. Он је посебно истакао да очекује још више туриста из Словачке јер није задовољан бројем Словака који тренутно посећују нашу земљу. Такође, нагласио је да успостављање редовне авиолиније Ниш-Братислава значи и унапређење билатералних односа две земље, нарочито у области економије. Иначе, од почетка године, кроз нишки аеродром је прошло 81 100 путника, а до краја године, уз сада већ 9 линија, очекује се да буде превезено 120 000 путника.




Обилазак Француског института у Нишу

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић обишао је данас Француски институт у Нишу где се упознао са активностима института које су усмерене ка представљању савременог француског стваралаштва и промоције језика.
Овај институт постоји од 2003. године и представља један од три огранка централног института да седиштем у Београду.
Институт представља излог савременог француског стваралаштва – организује разноврсне културне догађаје (пројекције филмова, Франкофона песма, Нишвил, Празник музике у Нишу…)Затим,јача место француског језика – Нуди курсеве француског језика за децу и одрасле
Задатак института је и да усмерава ка Француској универзитетске и научне кругове  и у том смислу сваке године  поклања око 40 стипендија српским студентима.