TRAJNI SMEŠTAJ ZA 10 PORODICA INTERNO RASELJENIH LICA NA SELU

Grad Niš i Komesarijat za izbeglice i migracije obezbedili su sredstva za kupovinu 10 seoskih domaćinstava za interno raseljena lica, čime su ovi ljudi napokon dobili trajni smeštaj. Za ovu namenu Grad i Komesarijat za izbeglice obezbedili su 10 miliona dinara, a sa prodavcima i budućim vlasnicima domaćinstava danas je u Gradskoj kući ugovore potpisao Gradonačelnik Darko Bulatović..

Grad i Komesarijat za izbeglice i migracije svake godine objavljuju javne pozive za interno raseljena lica, za obezbeđivanje trajnog smeštaja, kupovinom seoskih domaćinstava u okolini Niša. Ovo je drugi konkurs ovakvog tipa. Prethodnim konkursom, krov nad glavom obezbeđen je za 8 porodica.

Inače, do sada je interesovanje za ovakav vid rešavanja stambenih problema pokazalo 320 porodica i u narednom periodu će se raditi na rešavanju njihovog stambenog pitanja. Prema rečima sada već vlasnika domaćinstava, ovakva pomoć im mnogo znači jer će konačno imati nešto svoje. Porodice koje su od Grada i Komesarijata za izbeglice dobile domaćinstva nemaju pravo na otuđenje istih narednih pet godina.
SA NIŠKOG AERODROMA I DO DIZELDORFA, BRATISLAVE I MILANA

Irska “low cost” avio-kompanija”Rayanair”, koja od 4. septembra leti sa niškog aerodroma do Berlina i nazad, najavila je danas u Nišu nove letove i to do Dizeldorfa, Bratislave i Milana.

Chiara Rivara, menadžerka prodaje i marketinga za oblast istočnog Sredozemlja kompanije “Rayanair” istakla je da ova kompanija planira da u 2017.godini, sa ukupno četiri linije preveze još 120 000 putnika. Ona je najavila da srpski kupci mogu da očekuju niske cene karata za blagovremene rezervacije. Da bismo proslavili objavu letnjeg rasporeda letenja za 2017., obezbedili smo mogućnost kupovine karata za let u novembru iz Niša, po ceni od 4,99 evra, za kupovinu do ponedeljka 31.oktobra, poručila je ona.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je saradnja sa ovom kompanijom od izuzetnog značaja za grad i uopšte za razvoj niškog aerodroma, koji kreće ka putu samoodrživosti. Aerodrom može i želi da funkcioniše još bolje i Grad će, zajedno sa Republikom, učiniti sve da poboljša uslove rada novim ulaganjima, poput ulaganja u rekonstrukciju terminalne zgrade. Niš je destinacija sa velikim potencijalom i siguran sam da će u godini pred nama saradnja sa kompanjom „Rayanair” biti još bolja, poručio je gradonačelnik.

Sa niškog Aerodroma „Konstantin Veliki“ već saobraćaju avioni “WizzAir”-a ka Bazelu, Malmeu, Memingenu, Ajndhovenu i Dortmundu.
POČELE 42. NIŠKE MUZIČKE SVEČANOSTI

U prepunoj sali Niškog Simfonijskog orkestra sinoć su počele 42. Niške muzičke svečanosti. Niškoj publici na otvaranju su se predstavili niški simfoničari, a kao solistkinja nastupila je poznata pijanistkinja Rita Kinka, pod dirigentskom palicom holandskog umetnika Jozefa Suilena, a izveden je, premijerno, Rahmanjinov 3.koncert u d molu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je svečano otvorio 42.NIMUS, istakao je značaj ovog festivala za Grad Niš i poručio da je kulturno nasleđe najveće bogatsvo Grada koje govori o nama. On je pohvalio organizaciju i ljude koji umetnost stvaraju i koji publici daruju nemerljivo. Gradonačelnik je pozdravio sve umetnike koji će u Nišu nastupiti, kako naše domaće, tako i goste iz Slovenije, Grčke, Češke, Holandije i Makedonije. Siguran sam da će vaši nastupi biti izuzetni i da će niška publika to umeti da prepozna. Nadam se da ćete i večeras i narednih večeri u ovako impozantnom broju ispunjavati festivalski prostor i da nećete štedeti dlanove jer je za muzičare najveća satisfakcija upravo vaš aplauz, rekao je Gradonačelnik.

Inače, ovogodišnji NIMUS trajaće do 10.novembra. Biće izvedeno ukupno 9 koncerata. Organizatori NIUMUSA su Simfonijski orkestar i Niški kulturni centar, a pokrovitelj Grad Niš.