Posle Prokuplja i Doljevca, u Nišu nova fabrika nemačkog „Leonija“

image_pdfimage_print

U Nišu je potpisan ugovor za izgradnju fabrike kompanije „Leoni“, a potpisivanju ugovora koji će omogućiti otvaranje 2200 novih radnih mesta, prisustvovao je i premijer Aleksandar Vučić. Ugovor o podsticajima potpisali su ministar privrede Goran Knežević, direktor Leonija za Srbiju Klemens Saks i zamenica direktora Aleksandra Pešić. Potpisivanju su prisustvovali i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije Željko Sertić i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Investicija je vredna 22 miliona evra.

Premijer Vučić rekao je da je potpisivanje ugovora za izgradnju novog pogona Leonija u kome će biti zaposleno najmanje 2 200 ljudi, veliki dan za Niš. Ovo je divna priča za Niš koji ima 29 000 nezaposlenih. Dolazi nemačka kompanija koju dobro poznajemo. Danas je ovde bio vlasnik iz Štutgarta i rekao da Srbija postaje strateški partner Leonija i da je to jedna od 32 zemlje u kojima će, u budućnosti, još ulagati.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović zahvalio se Vladi Srbije i premijeru Vučiću na ukazanom poverenju da se investicija Leonija realizuje upravo u Nišu. On je rekao da će lokalna samouprava učiniti sve da opravda to poverenje i, sledeći razvojnu politiku državnog vrha, učiniti da Niš ne bude samo raskrsnica puteva, već istinski regionalni centar ovog dela Srbije.

Za fabriku u Nišu kamen temeljac biće položen, prema planovima, u decembru ove godine, a prva faza proizvodnje počeće avgusta 2017. Proizvodiće se kablovski sistemi za BMW.

Kompanija Leoni jedan je od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju i u 2015. zapošljavala je više od 75  000 radnika u 92 proizvodna pogona. Sedište kompanije je u Nirnbergu, u Nemačkoj, a posluje u više od 32 zemlje širom sveta. Imala je promet od 4,5 milijarde evra, a ostvarila profit od 77,3 miliona evra. U Srbiji posluje od 2009.

Možda Vas zanima i sledeće...