Grad i Republika moraju zajednički da rade na rešavanju populacionih problema

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i njegovi saradnici razgovarali su danas sa ministarkom bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zaduženom za populacionu politiku, Slavicom Đukić Dejanović o saradnji ministarstva i grada u narednom periodu kako bi se realizovale konkretne mere koje će uticati na ublažavanje crne statistike kada je reč o populacionoj politici u našoj zemlji, posebno na jugu i jugoistoku Srbije.

Gradonačelnik je istakao da će Grad učiniti sve da što je u nadležnosti lokalne samouprave da poboljša nuslove rada i života u Gradu i da stvori sve neophodne uslove da Niš zaista bude regionalni centar ovog dela Srbije. On je rekao da je odmah po stupanju na dužnost gradonačelnika preduzeo mere da se isplate zaostala dugovanja uz oprethodnih 8 meseci za socijalna davanja, između ostalog i za sredstva koja Grad dodeljuje zapoelnim i nezaposlenim trudnicama. Na ovaj način mi smo jasno pokazali da je to naš prioritet i da će populaciona politika imati izuzetno važno mesto u svim aktivnostima koje u gradu budemo sprovodili. Gradonačelnik je poručio da nema dileme da je porodica, jedna od bitnih karika razvoja društva.

Ministarka Đukić Dejanović pohvalila je aktivnosti našeg Grada na polju populacione politike, ali je istakla da ima prostora za unapređenje jer je činjenica da neke od mera nisu dale očekivane rezultate. Ona je istakla da se na sastanku razgovaralo i o stimulativnim budžetskim sredstvima za niz pronatalitetnih mera, ali i o neophodnosti ekonomske podrške za podsticaj rađanja. Niš ima stručni potencijal da napravi velike pomake. Mnogo je ideja koje timovi ministarstva i grada treba da razrade, a ono čemu će se težiti je osmišljavanje servisnih aktivnosti za pomoć porodicama mladih roditelja, po modelu integrisanog servisa usluga za stara lica koji u Nišu uspešno živi već nekoliko godina, poručila je ministarka Đukić Dejanović.