Briga o kulturi u Nišu primer drugim gradovima

image_pdfimage_print

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je danas ustanove kulture u Nišu i poručio da je Niš važan srpski i regionalni kulturni centar, koji ima punu podršku resornog ministarstva.

Vukosavljević je, u pratnji članice Gradskog veća Jelene Mitrovski, posetio Narodni muzej, arheološko nalazište Medijana, Niški kulturni centar, Galeriju savremene likovne umetnosti, Narodno pozorište, ali i niški Saborni hram, gde je razgovarao sa episkopom raško-prizremskim Teodosijem.

Vukosavljević je poručio da će resorno ministarstvo učiniti sve što može kako bi pomoglo razvoj kulture-ustanova i da će se problemi sa novcem rešavati u skladu sa maksimalnim mogućnostima Ministarstva. On je istakao da je Niš grad velikog potencijala i da će Ministrstvo pružiti svaku pomoć da ti potencijali maksimalno budu iskorišćeni. On je naglasio da lokalna samouprava i kulturni poslenici sa svoje strane treba da se prijavljuju na konkurse sa dobrim, kvalitetnim, razumnim i održivim projektima. Ministar je dodao da je obilazak Niša dobra prilika da se upozna sa stanjem na terenu, iako je Ministarstvo dobro obavešteno o stanju u ustanovama kulture.

Jedan od problema sa kojim je ministra upoznalo rukovodstvo Narodnog muzeja je i mogućnost da ta ustanova ostane bez upravne zgrade, ukoliko se ona u postupku restitucije dodeli starim vlasnicima. Ministar je rekao da je potreban dijalog da bi se pronašlo kompromisno rešenje, u interesu ustanova kulture, ne samo u Nišu već i u drugim gradovima Srbije.

Možda Vas zanima i sledeće...